В Україні майже 70% податкових надходжень забезпечує населення - експерт

В Україні майже 70% податкових надходжень забезпечує населення - експерт

Укрінформ
Левову частку податкових надходжень до державного та місцевого бюджетів забезпечує населення України, прямі податки з бізнесу становлять лише 22%.

Про це під час презентації в Медіацентрі Україна-Укрінформ дослідження «Справедлива податкова система в Україні в умовах війни» повідомив фінансовий аналітик Олексій Кущ.

Він нагадав, що торік до бюджетів усіх рівнів надійшли приблизно 1 200 млрд грн податків (без урахування роботи Митниці). 41% цієї суми становив податок на доходи фізичних осіб. Ще 9% - надходження від акцизного збору, який також платить населення як кінцевий споживач підакцизної продукції. Ще 19% - ПДВ для товарів і послуг, вироблених в Україні — також непрямий податок на кінцевого споживача.

“Тобто, 69% податкових надходжень було забезпечено саме за рахунок населення через сплату прямих і непрямих податків. Звичайно, що бізнес каже: це ми сплачуємо ці податки (акциз і ПДВ). Але, якщо проаналізувати, побачимо, що бізнес тут діє лише як транзитер. Тобто, він просто включає всі непрямі податки в кінцеву ціну, яку сплачує споживач, і просто перераховує ці гроші до бюджету”, - пояснив Кущ.

Те саме стосується й перерахування роботодавцями податків із нарахованих працівникам заробітних плат.

Натомість безпосередньо сам бізнес сплачує до бюджету податок на прибуток (приблизно 140 млрд грн, 12% торішніх податкових надходжень), ренту (майже 5% в загальному обсязі), та єдиний податок (також приблизно 5% усіх надходжень).

Читайте також: Україна хоче збільшити власні доходи на 0,5% ВВП: за рахунок чого

“Тобто, сукупно пряме податкове навантаження на бізнес становить лише 22%”, - констатував економіст.

Таку ситуацію автори дослідження вважають несправедливою. Тому й наполягають на підвищенні ваги податків на капітал і значні активи у наповненні державної казни.

Аналізуючи пропозиції стосовно зниження податків в Україні, Кущ радить сконцентруватися на зменшенні ставок податків на працю. При цьому він підтримує ідею впровадження прогресивної шкали оподаткування доходів фізичних осіб і, зокрема, “нульового” оподаткування найнижчих доходів (у межах мінімальної зарплати).

Як повідомлялось, у лютому план податкових надходжень в Україні перевиконано на 16 млрд гривень. Загалом до загального фонду державного бюджету за січень - лютий 2024 року надійшло 304,6 млрд грн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-