Банкам торік нарахували рекордні ₴73,5 мільярда податків на прибуток

Банкам торік нарахували рекордні ₴73,5 мільярда податків на прибуток

Укрінформ
У 2023 році банкам нарахували 73,5 млрд грн податку на прибуток, що вдесятеро більше, ніж у 2022 році.

Про це в Телеграмі повідомив голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

«Нарахований податок на прибуток у 2023 році склав 73,5 млрд грн, що у 10 і 11,5 раза більше, відповідно, ніж рік і два роки тому. Це також у два рази більше, ніж за попередні 15 років», - ідеться в повідомленні.

Гетманцев наголошує, що такий обсяг податкових зобов’язань обумовлюється донарахуванням податку на прибуток за збільшеною ставкою наприкінці 2023 році.

Водночас банківська система у 2023 році отримала найбільший за всі роки чистий прибуток на рівні 86,5 млрд грн. Це учетверо і на 12% більше, ніж у 2022 і 2021 роках відповідно.

Двигуном зростання цього прибутку було збільшення чистих процентних доходів, насамперед, від безризикових операцій з державними цінними паперами (депозитні сертифікати, ОВДП), на фоні зростання процентної маржі і помірних відрахувань у резерви. При цьому за підсумками року у банків залишився рекордний чистий прибуток, який підтримав їхній запас фінансової міцності і достатності капіталу.

Читайте також: Обмінники торік сплатили понад ₴383 мільйони податків

Як повідомлялося, у грудні 2023 року, згідно зі змінами до законодавства, банки донарахували річну суму податку на прибуток за результатами 2023 року в цілому за підвищеною ставкою – 50%.

Фото: НБУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-