У перелік міжнародних спонсорів війни внесені майже 50 компаній - голова НАЗК

У перелік міжнародних спонсорів війни внесені майже 50 компаній - голова НАЗК

Ексклюзив
Укрінформ
Майже 50 компаній внесені у перелік міжнародних спонсорів війни, найбільше - з Китаю.

Про це повідомив голова Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков в інтерв’ю Укрінформу.

«Варто зауважити, що Національне агентство відповідає за регулювання питань запобігання корупції у приватному секторі, тобто за питання комплаєнсу й за перевірки контрагентів, тому цей Реєстр міжнародних спонсорів війни - фактично інформація для перевірки доброчесності контрагентів не лише українських, а й світових», - сказав він.

Новіков нагадав, що Реєстр міжнародних спонсорів війни є спільним проєктом НАЗК і компанії Refinitiv, яка є партнером World-Check - бази даних політично відомих осіб та осіб і організацій підвищеного ризику, і створений з метою унеможливлення ведення міжнародного бізнесу на крові українців.

Читайте також: Спонсор війни в Україні: у Литві закликали прибрати з магазинів продукцію компанії Viciuna

«На сьогодні в цей Реєстр занесено майже 50 компаній. Найбільше з них із Китаю - 14. На другому місці США - 7 компаній. Всі інші - переважно з країн Європейського Союзу», - поінформував голова НАЗК.

За його словами, спостерігається така тенденція, що міжнародні компанії, які продовжують працювати в Росії, активно звертаються до НАЗК, надають плани виходу бізнесів з країни-агресора і просять не вносити компанію в цей Реєстр.

«Буквально минулого тижня одна з таких компаній зв'язалась із нами і заявила про те, що надасть план виходу з РФ, щоб не потрапити в Реєстр», - повідомив голова НАЗК.

За його словами, такий перелік - це запобігання фінансуванню і технологічному підсиленню агресора.

Новіков акцентував, що є випадки, коли цей інструмент допоміг вийти компаніям з Росії, після чого вони були виключені з Реєстру. Це, зокрема, три грецькі нафтові перевізники, британський виробник паперу Mondi, ірландська компанія з постачання суднового палива Peninsula Petroleum Limited, найбільша в світі індійська компанія з виробництва та експорту діамантів Shree Ramkrishna Exports (SRK), які вже вилучені з Реєстру.

Читайте також: НАЗК внесло виробника морепродуктів під брендом Vici до переліку міжнародних спонсорів війни

«Проте, на жаль, ми щотижня вносимо туди нову транснаціональну компанію, яка продовжує працювати в Росії, сплачує значні податки в російський бюджет. Сподіваємось, що все ж таки цінності свободи і демократії переможуть і згодом усі ці компанії вийдуть з ринку РФ», - резюмував голова НАЗК.

Як повідомляв Укрінформ, НАЗК внесло американську багатонаціональну франшизу ресторанів швидкого харчування Subway до переліку міжнародних спонсорів війни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-