Збитки українського агросектору цьогоріч можуть сягнути $3 мільярдів - експерт

Збитки українського агросектору цьогоріч можуть сягнути $3 мільярдів - експерт

Ексклюзив
Укрінформ
Відповідно до прогнозів асоціації "Український клуб аграрного бізнесу", у 2023 році збитки аграрного сектору України за оптимістичним сценарієм можуть становити близько 3 млрд долл. США.

Про це розповів генеральний директор УКАБ Олег Хоменко в інтерв'ю Укрінформу.

"За підрахунками УКАБ, цьогорічні збитки сектору за оптимістичними прогнозами сягнуть приблизно 3 млрд доларів США. І це – оптимістичний сценарій", - сказав він.

Хоменко зазначив, що цьогоріч виробництво зернових та олійних культур в Україні є збитковим, за виключенням виробництва сої. Зокрема, за даними асоціації, виробництво пшениці збиткове на 36 доларів США за тонну (станом на жовтень цього року), ячменю – 83 долари за тонну, кукурудзи – 56 доларів за тонну та соняшнику – 39 доларів США за тонну.

Читайте також: Робота портів у Чорному морі забезпечить наступного року до 8% додаткового ВВП – Кубраков

"Соя зберігає прибутковість завдяки переробці та попиту на продукти переробки. На жаль, всі інші культури сьогодні аграрії виробляють собі у збиток", - пояснив експерт.

Хоменко наголосив, що найбільш значний фактор впливу на прибутковість агросектору – значно ускладнена експортна логістика. За умови її здешевлення українські аграрії змогли б отримати прибутки.

Як повідомляв Укрінформ, станом на вересень 2023 року прямі та опосередковані збитки українських аграріїв через війну перевищили 40 мільярдів доларів США.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-