Ліквідовувати АРМА не варто, навіть попри скандали - голова Антикорупційної ради

Ліквідовувати АРМА не варто, навіть попри скандали - голова Антикорупційної ради

Укрінформ
Ліквідовувати Агентство з розшуку та менеджменту активів України не варто, навіть попри постійні скандали, пов’язані з установою.

Таку думку в ефірі Українського радіо висловила директорка аналітичного центру "Інститут законодавчих ідей", голова Антикорупційної ради при АРМА Тетяна Хутор, передає Укрінформ.

Вона нагадала, що АРМА створили як єдиний орган, відповідальний за збереження та управління арештованими активами, це була вимога ЄС. Однією з додаткових функцій агентства було повернення активів з-за кордону, однак майже за 20 останніх років немає жодного такого кейсу.

Щодо питання можливої ліквідації агенції у зв'язку зі скандалами довкола неї, Хутор вважає, що "не можна відкочуватися назад".

"Те, що відбувалося з активами раніше, – це набагато гірша ситуація, ніж те, що відбувається зараз. Коли в нас є десятки й сотні безвідповідальних, то краще мати одного і мати з кого питати. Нам потрібно посилювати якість управління такою організацією. Станом на зараз, крім того, що відбувається, є й позитивні зсуви. Відкритий реєстр арештованих активів, і його треба допрацьовувати. Розробляється внутрішня регуляторка: правила згідно, з якими обирається управитель та стандартні підходи до укладання договору з управителем, де будуть проходити відповідні аукціони", – зазначила вона.

Агентство з розшуку та менеджменту активів було створене у 2016 році як орган, який відповідає за арештовані активи та має запобігати рейдерству з боку правоохоронних органів. Разом з тим, як зазначається у публікації, антикорупційні активісти вважають роботу АРМА неефективною. Так, за даними експертної організації StateWatch, у 2022 році від управління активами з боку АРМА до бюджету надійшло 34,8 млн грн, тоді як саме агентство отримало арештованих активів на 70 млрд грн.

Читайте також: В АРМА проведуть фінансовий аудит за 2022-2023 роки

Тривалий час АРМА не мало постійного керівника, а попередніх очільників підозрювали у корупції. Першого керівника АРМА Антона Янчука звільнили з посади у 2019 році, а у 2022-му НАБУ та САП оголосило йому підозру у зловживанні владою та розтраті 426 млн грн. За інформацією правоохоронців, АРМА у змові з державним підприємством СЕТАМ продавала арештоване майно за заниженою ціною.

Після Янчука структурою керував Віталій Сигидин. Наприкінці липня 2021 року він разом зі своїм заступником отримали підозру в заволодінні 400 тис. дол., які були в управлінні АРМА.

До нинішньої керівниці АРМА Олени Думи громадські активісти також мали чимало питань. Зокрема, в Transparency International Україна вважали, що призначення Думи може поставити хрест на діяльності АРМА, оскільки вони не має необхідного професійного досвіду, а також має тісні політичні зв’язки.

Останній скандал довкола АРМА стосується підприємця Вадима Грони: це ексрадник очільниці АРМА Думи, який, за даними ЗМІ, постійно відвідує агентство та дає вказівки його представникам, хоча сам вже не є співробітником АРМА. 20 грудня на засіданні Антикорупційної ради при АРМА Грону було виключено з її членів за його власною заявою. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-