Протести в Ірані: активісти показали палаючий будинок покійного лідера Хомейні

Протести в Ірані: активісти показали палаючий будинок покійного лідера Хомейні

Відео
Укрінформ
У соціальних мережах іранських активістів поширюються відео пожежі в будинку-музеї покійного засновника Ісламської Республіки аятолли Рухолли Хомейні, який підпалили протестувальники.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє агентство Reuters, якому вдалося верифікувати місцезнаходження зображеного у відео будинку за характерними арками та розташованими поряд спорудами.

На відео в соцмережах видно, як десятки людей радіють, коли в будівлі спалахує вогонь.

Один із активістів місцевої мережі 1500Tasvir повідомив, що інцидент стався в четвер увечері в місті Хомеїн, на південь від Тегерана, де народився лідер ісламської революції. В Reuters зауважили, що перевірити дату зйомки відео агентству не вдалося.

Водночас, афілійоване з урядом Ірану агентство Tasnim заперечило факт підпалу будинку Хомейні, зазначивши, що біля будівлі лише зібралася невелика кількість людей. У своєму повідомленні Tasnim зазначає, що відео пожежі неправдиві, і «двері будинку покійного засновника великої революції відкриті для відвідувачів».

Читайте також: Протести в Ірані: правозахисники заявили про загибель уже 326 людей

Засновник Ісламської Республіки аятолла Хомейні помер у 1989 році. Його наступником став аятолла Алі Хаменеї, нинішній фактичний правитель Ірану.

Окремі відео, опубліковані 1500Tasvir, також показують учасників маршу в кількох містах провінції Сістан-Белуджистан, включаючи її адміністративний центр місто Захедан, де протестувальники скандували «Смерть Хаменеї», та місто Чабахар, у якому демонстранти зняли й розтоптали вказівник із назвою проспекту, названого на честь попереднього лідера аятолли Хомейні.

Читайте також: В Ірані винесли другий смертний вирок учаснику антиурядових протестів

Як повідомляв Укрінформ, масштабні протести в Ірані, які тривають до сьогодні, спалахнули на північному заході країни під час похорону 22-річної курдської жінки Махси Аміні, яку напередодні затримала іранська поліція моралі через «неправильно» одягнутий хіджаб. Того ж дня її доставили до лікарні в стані коми, а через два дні вона померла від внутрішніх травм.

Фото: Iran Human Rights

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-