Рада ухвалила закон, що врегульовує діяльність фінустанов на період воєнного стану

Рада ухвалила закон, що врегульовує діяльність фінустанов на період воєнного стану

Укрінформ
Верховна Рада прийняла в цілому законопроєкт №7465-1, яким удосконалюється правове регулювання діяльності НБУ, Фонду гарантування вкладів фізосіб, Комісії з цінних паперів та кредитних спілок під час воєнного стану.

Як повідомив у Телеграмі народний депутат Ярослав Железняк, проєкт закону в цілому прийнятий 273 депутатами, передає Укрінформ.

«Важлива новина для фінансового ринку, мій закон №7465-1 про особливості роботи НБУ, Фонду гарантування вкладів України, кредитних спілок, Комісії з цінних паперів під час війни прийнято в цілому — 273 за», — йдеться в повідомленні.

Як зазначається в пояснювальній записці до документа, його прийняття має удосконалити правове регулювання діяльності Національного банку України, покращити фінансову стабільність діяльності кредитних спілок, запобігти кризовим явищам на ринку кредитних спілок у період запровадження воєнного стану та сприяти мінімізації негативного впливу наслідків військової агресії російської федерації на функціонування фінансового ринку.

Читайте також: Рада призначила Ольгу Совгирю суддею КСУ

Зокрема, НБУ законодавчо надається право вести під час особливого періоду рахунки державних органів, призначені для забезпечення потреб держави у відсічі збройної агресії проти України або ліквідації збройного конфлікту та його наслідків, а також для благодійних пожертв та гуманітарної допомоги.

Для кредитних спілок передбачена можливість тимчасово зупиняти свою діяльність та врегульовувати питання відновлення своєї діяльності після періоду зупинення. Йдеться, зокрема, про залучення і повернення внесків; виплату відсотків на внески; надання кредитів членам спілки; подання фінансової звітності та інших звітних даних до НБУ.

Читайте також: Рада підтримала призначення Костіна генпрокурором

Фонду гарантування вкладів фізичних осіб надається право приймати свої нормативно-правові акти за спрощеною процедурою з метою визначення особливостей функціонування системи гарантування вкладів фізичних осіб, виведення неплатоспроможних банків з ринку та здійснення ліквідації банків в умовах воєнного стану чи під час особливого періоду.

Як повідомлялося, у квітні Верховна Рада ухвалила у другому читанні законопроєкт №5542-1 "Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення стабільності системи гарантування вкладів фізичних осіб".

Читайте також: Рада зробила крок до перенесення функцій з адміністрування домену GOV.UA

Документ передбачає, що на період воєнного стану та трьох місяців з моменту його припинення чи скасування Фонд гарантування вкладів фізичних осіб відшкодовує кожному вкладнику банку кошти в повному розмірі вкладу, включаючи відсотки, нараховані станом на кінець дня, що передує дню початку процедури виведення банку з ринку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-