Туреччина анонсувала візит лаврова для переговорів щодо коридорів для зерна з України

Туреччина анонсувала візит лаврова для переговорів щодо коридорів для зерна з України

Укрінформ
Міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу анонсував візит російської делегації на чолі з сергієм лавровим 8 червня в Туреччину, в ході якого будуть обговорюватися технічні питання відкриття коридорів для вивезення зерна з портів України.

Про це Чавушоглу сказав в інтерв’ю інформаційному агентству Anadolu, передає Укрінформ.

«лавров приїжджає до Туреччини 8 червня. Ми повідомили про це українську сторону. Я сказав міністру закордонних справ Дмитру Кулебі, що ми не хочемо створювати враження, що наші двері завжди відкриті й ми зустрічаємося лише з однією стороною. Він (лавров - ред.) приїде з військовою делегацією. Ми сядемо з нашим Міністерством національної оборони, військовими та всіма причетними та обговоримо питання технічно - що потрібно зробити для формування цього безпечного коридору, щоб кораблі заходили й виходили», - сказав Чавушоглу.

Серед перешкод, що заважають безпечному вивезенню зерна, Чавушоглу назвав мінні загородження біля Одеси, санкції, запроваджені проти російських кораблів у сфері страхування, і неможливість надавати послуги в міжнародних портах.

Читайте також: Євросоюз вітає будь-які кроки для спрощення експорту українського зерна – Мішель

За його словами, розмінування може зайняти 1-2 тижні й потрібен механізм перевірки кораблів.

«Україна не хоче, щоб російські військові кораблі заходили в одеські порти. росія також не хоче, щоб кораблі, які перевозитимуть вантажі цим коридором, везли зброю в Україну. Як вони будуть у всьому цьому впевнені? Має бути механізм перевірки», - сказав міністр.

Також Чавушоглу зазначив, що Туреччина співпрацює з Організацією Об'єднаних Націй з питання відкриття шляхів для вивезення зерна.

«У ООН є пропозиція - створення чотиристоронньої контактної групи, до складу якої входять ООН, Туреччина, росія та Україна. Ми погодилися з цим… Повного консенсусу з цього питання ще не досягнуто», - сказав він.

Читайте також: Експорт зерна: Макрон пропонує путіну ініціювати резолюцію ООН про деблокаду порту Одеси

Як повідомляв Укрінформ, 30 травня під час телефонної розмови президента Туреччини Реджепа Тайїпа Ердогана з президентом рф володимиром путіним йшлося про те що, Туреччина готова прийняти в Стамбулі та відіграти свою роль у зустрічі росії, України й ООН та в питанні можливого формування моніторингового механізму. За результатами зустрічі у кремлі повідомили, що рф готова співпрацювати з турецькою стороною з питання відкриття українських портів для вивезення зерна.

Фото: Jean-Christophe Bott/dpa

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-