ГТС України могла б до кінця року прокачати вдвічі більше газу, ніж Nord Stream 2 - Зеркаль

ГТС України могла б до кінця року прокачати вдвічі більше газу, ніж Nord Stream 2 - Зеркаль

Укрінформ
Росія через політику газового шантажу не хоче використовувати українську ГТС, яка готова прокачати більше газу, ніж це поки що може зробити Nord Stream 2.

Про це в інтерв’ю Радіо Свобода сказала радниця міністра енергетики Лана Зеркаль, передає Укрінформ.

«Шантаж вже дуже явний. Вони (росіяни – ред.) вже готові по «Північному потоку» прокачати до кінця цього року ще 5,6 млрд кубометрів. А наша ГТС при цьому могла б прокачати 11 млрд. І вони її не використовують, тому що хочуть, щоб запустилися «потоки», які вони будуть повністю контролювати й фактично тримати Європу у своїх газових «обіймах», – зазначила Зеркаль.

Вона додала, що транзит українською газотранспортною системою скоротився, але деякі ймовірні обмеження, пов’язані із цим, не мають зачепити пересічного українського споживача.

Читайте також: Потужностей ГТС України вистачить на дві Європи

Як повідомлялося, компанія-оператор будівництва Nord Stream 2, заявила, що перша нитка трубопроводу заповнена технічним газом та готова до роботи.

Газогін Nord Stream 2 побудований з РФ до Німеччини в обхід України. Єдиним його акціонером є Газпром. 

Читайте також: Кулеба: Росія шантажує Європу високими цінами на газ, щоб прискорити сертифікацію Nord Stream 2

Проти цього проєкту виступають Україна, Польща, країни Балтії та США. Уряди цих держав, а також впливова група депутатів Європейського парламенту вважають, що Москва  використовує газопровід Nord Stream 2 як гібридну енергетичну зброю проти України та всієї євроспільноти.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-