Газова директива ЄС повністю поширюється на Nord Stream 2 - президентка Єврокомісії

Газова директива ЄС повністю поширюється на Nord Stream 2 - президентка Єврокомісії

Укрінформ
Газова директива ЄС, яка встановлює європейські правила газового ринку для всіх трубопроводів, що входять на територію ЄС з третіх країн, зокрема у питаннях демонополізації та доступу третіх сторін до їх експлуатації, повною мірою поширюється на газопровід «Північний потік – 2».

Про це заявила президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн на пресконференції за підсумками саміту Україна-ЄС у Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Як ми раз за разом наголошували, Газова директива 2019 року, 3-ій Енергетичний пакет ЄС, повністю поширюється на «Північний потік -2». Для Єврокомісії чітко зрозуміло, що Україна є і має залишатися надалі надійною країною транзиту», - заявила фон дер Ляєн.

Як повідомлялося, на початку жовтня генеральний адвокат Суду ЄС Міхал Бобек визнав право компанії Nord Stream 2 AG оскаржувати в суді положення 3-го Енергетичного пакета, так званої Газової директиви ЄС, оскільки «Північний потік - 2» не може характеризуватися ані як «минулий», ані як «майбутній» проєкт, визначення щодо яких містяться у цьому документі.

Читайте також: ЄС вивчає різні сценарії забезпечення постачання газу для України – фон дер Ляєн

В уряді України нинішні аномально високі ціни на газ у Європі назвали важелем тиску Росії для прискорення сертифікації «Північного потоку – 2» та для виведення трубопроводу з-під дії Газової директиви ЄС.

Російський газовий монополіст Газпром 10 вересня оголосив про завершення будівництва газопроводу, побудованого з Росії до Німеччини в обхід України по дну Балтійського моря. Єдиним акціонером проєкту є Газпром. Наразі газогін чекає на сертифікацію з боку німецького регулятора.

Читайте також: ЄС підтримує транзит газу територією України після 2024 року – заява саміту

Проти проєкту виступають Україна, Польща, країни Балтії та США.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-