Укрзалізниця торік отримала ₴ 11,9 мільярда чистого збитку

Укрзалізниця торік отримала ₴ 11,9 мільярда чистого збитку

Укрінформ
За підсумками 2020 року АТ «Укрзалізниця» отримало чистий збиток у розмірі 11,9 млрд грн. 

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба компанії.

"Збитковий результат отримано внаслідок одночасного впливу на галузь цілої низки негативних факторів, викликаних поширенням пандемії COVID-19", - ідеться у повідомленні.

Зазначається, що на Укрзалізницю значно вплинуло зниження доходів від вантажних та пасажирських перевезень порівняно з 2019 роком на 10,3% та 58,3% відповідно. Також на фінансовому результаті позначилося значне коливання курсових різниць, внаслідок чого отримано чистий збиток від курсових різниць у розмірі 5,5 млрд грн проти 4,3 млрд грн чистого прибутку у 2019 році.

У компанії додають, що карантинні обмеження значно вплинули на рівень економічної активності підприємств, і деякі з них мали безпосередній вплив на діяльність Укрзалізниці. Зокрема, тимчасово припинялися залізничні пасажирські перевезення за всіма видами сполучення. Карантинні заходи, які активно вживаються починаючи з березня 2020 року, призвели до зниження попиту на перевезення вантажів.

"Незважаючи на зупинку пасажирського та зниження надходжень від вантажного сегменту бізнесу, товариством докладено максимальних зусиль задля забезпечення сталого, безперервного перевізного процесу вантажних перевезень та підтримки реального сектору економіки країни", - підкреслюють в УЗ.

За інформацією пресслужби, управлінський персонал компанії розробляє заходи, покликані покращити фінансові показники та якомога швидше забезпечити відновлення товариства від наслідків впливу COVID-19. Так, ініційовано зміни до системи тарифоутворення, зниження податкового навантаження, отримання додаткових надходжень грошових коштів за рахунок оптимізації непрофільних активів.

Водночас у компанії триває оптимізація бізнес-процесів, запроваджено режим жорсткої економії: фокус на критично важливі напрямки (капітальний ремонт локомотивів, вантажних вагонів та електрифікація ділянок інфраструктури), проведено пріоритизацію основних витрат товариства, оптимізовано операційні витрати.

Ознайомитись із консолідованою фінансовою звітністю Укрзалізниці за 2020 рік можна на її сайті за посиланням.

Читайте також: Слідча комісія Ради розцінює фінплан Укрзалізниці як нереальний – голова

Як повідомляв Укрінформ, у 2019 році Укрзалізниця отримала 3 млрд грн прибутків.

В Україні у березні 2020 року були запроваджені жорсткі карантинні обмеження. Зокрема, були призупинені пасажирські перевезення всіма видами транспорту, в тому числі залізницею. Рух пасажирських поїздів далекого прямування в різні регіони України Укрзалізниця поновила з 1 червня 2020 року.

Кабінет Міністрів 31 березня 2021 року затвердив консолідований фінансовий план АТ «Укрзалізниця» на нинішній рік, який передбачає дохід компанії у сумі 93 млрд грн, а прибуток – на рівні 3,6 млрд грн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-