Профспілка вимагає наблизити оклади керівництва “Укрзалізниці” до окладу робітника І розряду

Профспілка вимагає наблизити оклади керівництва “Укрзалізниці” до окладу робітника І розряду

Укрінформ
Профспілка залізничників і транспортних будівельників України вимагає від Кабінету міністрів переглянути свою постанову від 11 листопада щодо встановлення посадового окладу керівникам підприємств, заснованих на державній, комунальній власності.

Про це голова профспілки залізничників і транспортних будівельників України Вадим Бубняк заявив на прес-конференції в Укрінформі.

“Ми отримуємо нарікання від членів нашої профспілки щодо занадто високої заробітної плати чиновників, які управляють “Укрзалізницею”. Вважаємо недопустимими, коли член правління отримує за одну годину своєї роботи 11 тис. грн, а залізничник - 68 грн за годину. Мені здається, що це несправедливо. Люди ставлять запитання, чому такі заробітні плати? Тому ми звертаємося до Кабінету Міністрів із тим, щоб він переглянув ухвалену ранішу постанову від 2015 року №1034, щоб заробітна плата усіх чиновників була наближена до заробітної плати робітника І розряду. Тоді роботодавець чи чиновник буде більше слухати людей, зрозуміє, що заробітну плату їм треба підвищувати”, - сказав Бубняк.

За його словами, профспілка також вимагає від КМУ зобов'язати “Укрзалізницю” підвищити не менше ніж на 25% годинні тарифні ставки та посадові оклади працівникам товариства, окрім топ-менеджменту, виплатити у першому півріччі 2019 року винагороди їм за підсумками роботи минулого року у розмірі не менше 50% місячної тарифної ставки, посадового окладу. При цьому з 1 вересня суми добових витрат при відрядженні працівників треба встановити на рівні 200 грн.

Читайте також: Укрзалізниця показала перший зерновоз власного виробництва

Як зазначив перший заступник голови профспілки Олександр Мушенок, серед вимог - не проводити протягом цього року зменшення чисельності працівників “Укрзалізниці” з причини відсутності належного контингенту на обсяг виконуваних робіт. “На жаль, через вкрай низьку заробітну плату відбувається значний відтік персоналу. До того ж, звільняються найкращі, бо можуть легко знайти собі роботу на ринку праці. Натомість, чуємо думки чи то плани керівництва щодо необхідності скорочення робочих місць... А ситуація така, що у нас десятки тисяч людей звільняються, плинність кадрів велика, а обсяги роботи залишаються на попередньому рівні. Відповідно, вона перекладається на плечі тих працівників, які залишаються.”, - сказав він.

За словами голови Одеської дорожньої профорганізації Анатолія Прокопенка, ситуація на Одещині у цьому плані є важкою. “Ми уже забули що таке безкоштовна медицина, а у нас вона була відомча. Зараз на Одеській залізниці залишилася тільки одна відомча лікарня. Я вже не кажу про оздоровлення робітників, їхніх дітей”, - сказав він.

Як зазначив в. о. голови дорожньої профорганізації регіональної філії «Південно-Західна залізниця» Олександр Лозко, ці та низку інших вимог профспілки мають намір висунути уряду під час акції протесту біля будівлі Кабінету Міністрів України зранку 14 травня. Очікується, що участь у ній візьмуть близько 3,5 тис. спілчан-залізничників зі всієї України.

Учасники прес-конференції пояснюють, що цей захід у вівторок профспілка проводить у зв’язку з невиконанням ключових норм Галузевої угоди та неспроможністю керівництва АТ «Українська залізниця» самостійно, без втручання Кабміну – єдиного акціонера Товариства, створити умови для продуктивної праці, підвищення добробуту працівників, зниження високого «градусу» соціальної напруги в трудових колективах.

“Ми дуже розраховуємо на те, що акціонер нас почує та зробить певні висновки”, - додав голова дорожньої профорганізації Львівської залізниці Артем Корольков.

Організатори заходу акцентують увагу громадськості на неполітичних мотивах профспілкової акції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-