Формульні закупівлі палива дали фантастичну економію - Укрзалізниця

Формульні закупівлі палива дали фантастичну економію - Укрзалізниця

Укрінформ
Укрзалізниця торік закупила майже 260 тисяч тонн дизпального і залишається найбільшим споживачем палива в Україні.

Про це розповів голова правління АТ "Укрзалізниця" Євген Кравцов у Facebook.

"Якщо казати у цифрах - то ми залишаємось найбільшим споживачем палива в країні. 257 тисяч тонн дизелю закупили у 2018-му", - написав він.

Кравцов нагадав, що торік у лютому залізниця закупила перший літр палива за формульною ціною, що стало справжнім викликом для тогочасної так званої “корупції на дизелі”.

Сьогодні ж, за його словами, формула дає чітку відповідь – скільки платити за 1 тонну на дату відвантаження і захищає від маніпуляцій та спекуляцій.

"Сумнівна практика раптового збільшення ціни, що складалась за результатами торгів, точно в минулому... Формульні закупівлі дали фантастичну багатомільйонну економію", - зазначив керівник Укрзалізниці.

Він також зауважив, що Укрзалізниця стала першою державною компанією в Україні, яка наважилась на цей крок, і вже за рік переконалась у результативності та ефективності такого підходу.

Читайте також: В Укрзалізниці необхідно розділити функції управління та перевезення - думка

Як повідомляв Укрінформ, Укрзалізниця торік перейшла на формульне ціноутворення при закупівлі пального – ціна залежать від коливання котирувань Platts та курсу валюти (фактично все пальне на ринку імпортного походження), ціна за контрактом може збільшуватися або зменшуватися при кожній рознарядці на відвантаження чергової партії дизеля за формулою із застосуванням показників Platts.

Platts — міжнародна, глобальна уніфікована система інформаційного моніторингу за динамікою ринку та ціноутворенням у галузі добувної та паливно-енергетичної промисловості. Показники Platts — індекси, що офіційно визначені світовим інформаційним агентством Platts та є базою для використання суб’єктами господарської діяльності.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-