Укрзалізниця готова долучитися до розширення транспортних коридорів ЄС - Кравцов

Укрзалізниця готова долучитися до розширення транспортних коридорів ЄС - Кравцов

Укрінформ
Укрзалізниця готова долучитися до розширення транспортних коридорів ЄС із державами «Східного партнерства».

Про це сказав голова правління АТ "Укрзалізниця" Євген Кравцов, повідомляє прес-служба компанії.

"Укрзалізниця готова долучитися до розширення стратегічних транспортних коридорів ЄС із державами «Східного партнерства». У рамках проекту планується провести модернізацію та електрифікацію стратегічно важливих напрямків", - зазначив Кравцов.

За його словами, упродовж останніх років Укрзалізниця інвестує значну кількість власних коштів у розвиток інфраструктури. Водночас залучення коштів Євросоюзу на ці проекти дозволило б значно зміцнити транзитний потенціал нашої держави.

Так, торік, розповів Кравцов, із 16,9 млрд грн капітальних інвестицій близько 5 млрд грн Укрзалізниця спрямувала саме на розвиток залізничної інфраструктури. «Укрзалізниця має висококваліфікованих фахівців, усі технічні та технологічні рішення. У разі виділення Єврокомісією коштів на залізничні проекти Укрзалізниця готова реалізувати їх якісно та в стислі терміни. І це ми довели минулого року під час прокладання швидкісної лінії до аеропорту «Бориспіль та будівництва Бескидського тунелю, завдяки якому ліквідували єдине вузьке місце V Критського міжнародного транспортного коридору», – зазначив керівник Укрзалізниці.

Крім того, за його словами, минулого року на основних напрямках транс’європейської транспортної мережі (TEN-T), що проходять територією України, було реконструйовано близько 300 км колій. Ще 530 кілометрів потребують поліпшення. «Завдяки залученню коштів, що виділить Єврокомісія, ми зможемо провести ці роботи», – сказав Кравцов.

Зокрема, повідомив він, відповідно до розробленого Єврокомісією плану передбачається реалізувати 9 залізничних проектів. Серед них модернізація дільниці Ковель – Ягодин – Держкордон з майбутньою електрифікацією, реконструкція колії на станції Підбірці, будівництво нової тягової підстанції на станції Роздільна, електрифікація дільниці Бердичів – Коростень – Бережесть, збільшення пропускної спроможності на дільниці Гребінка – Полтава.

Читайте також: Закон про залізничний транспорт Рада може ухвалити під кінець року - Омелян

В Укрзалізниці нагадали, що в січні 2019 року Єврокомісія ухвалила рішення про виділення 13 млрд євро на розширення стратегічних транспортних коридорів ЄС із сусідніми з Євросоюзом державами «Східного партнерства». На залізничні проекти планується витратити 2 млрд євро. Відповідно до інвестиційного плану дій в країнах «Східного партнерства» Україна може отримати на інвестпроекти, що передбачають поліпшення залізничної інфраструктури, 850 мільйонів євро.

Проект інвестиційного плану розроблений Єврокомісією спільно зі Світовим банком. Він охоплює 4,8 тис. автомобільних і залізничних сполучень, шість портів та 11 логістичних центрів в Україні, Білорусі, Молдові, Вірменії, Азербайджані та Грузії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-