Україна може відсудити у Газпрому $12 мільярдів у разі припинення транзиту — Нафтогаз

Україна може відсудити у Газпрому $12 мільярдів у разі припинення транзиту — Нафтогаз

Укрінформ
Україна має високі шанси виграти у Газпрому черговий арбітражний позов на $12 мільярдів як компенсацію за прискорену амортизацію української ГТС на випадок припинення транзиту російського газу територією України.

Про це у понеділок під час зустрічі з журналістами у Брюсселі перед початком тристоронніх консультацій між Україною, Єврокомісією і Росією щодо транзиту російського газу територією України заявив виконавчий директор "Нафтогазу" Юрій Вітренко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Мова йде про позовні вимоги, які ми висуваємо в межах наступного арбітражу, який ми вже розпочали. Дійсно, сума цих позивних вимог близько 12 мільярдів доларів. Частина цих позивних вимог є наслідком того, що ми не очікуємо на транзит через територію Україну після 2019 року… Шанси на виграш є дуже високими. Ми вже довели, що коли ми звертаємось в арбітраж проти Газпрому, ми виграємо. Ми не звертаємось в арбітраж просто для того, щоб витратити час. Ми звертаємось в арбітраж лише тоді, коли впевнені, що правила на нашому боці", - сказав Вітренко.

Відповідаючи на уточнююче запитання Укрінформу, він пояснив, з чого складається сума позову до Газпрому у 12 мільярдів доларів. Зокрема, за словами Вітренка, за поточним контрактом на транзит газу, який закінчується у 2019 році, плата за транзит може змінюватися відповідно до європейських правил. Європейські правила, перш за все, передбачають так званий принцип повного покриття витрат оператора. Коли Група "Нафтогаз" розраховує витрати на транзит у 2018-2019 роках, вона має враховувати амортизацію української ГТС, яка, як будь-який інший основний засіб, з часом втрачає свою цінність.

"Якщо буде продовжуватися транзит після 19 року, то ми нарахували б так звану нормальну амортизацію, виходячи з того, що залишковий термін використання української ГТС складає приблизно 15 років. Але, оскільки через дії Росії ми не можемо очікувати транзит після 2019 року на рівні, який би давав впевненість у тому, що українська ГТС буде використовуватися для транзиту, ми, відповідно до міжнародних стандартів фінансової звітності, маємо нараховувати так звану прискорену амортизацію. Тобто, ми маємо амортизувати українську ГТС не за 15 років, а за два роки, які залишилися до того моменту, поки в нас є транзит", - розповів представник "Нафтогазу".

Читайте також: Тристоронні газові переговори: у Нафтогазі назвали найкращий варіант для України

За його словами, якщо Росія продовжуватиме контракт і газотранспортна система буде використовуватися для транзиту російського газу після 2019 року, це означатиме, що не відбудеться знецінення української ГТС, і в української сторони не буде підстав нараховувати прискорену амортизацію.

"У такому випадку наш позов буде не на 12 мільярдів, а тільки на 2 мільярди доларів. Бо 2 мільярди – це все одно та частка витрат, які не покриваються зараз за поточного тарифу. Навіть без прискореної амортизації ГТС. Це на додаток стягнення (з Газпрому) у 2,7 мільярда доларів, які ми вже виграли. Йдеться про новий арбітраж, який ми розпочали ще весною. Адже арбітраж – це довгий процес", - додав Вітренко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-