НБУ може знову підняти облікову ставку

НБУ може знову підняти облікову ставку

Укрінформ
Національний банк може вчергове підвищити облікову ставку у вересні 2018 року. Подібні перспективи вже обговорювалися на початку липня під час засідання Комітету з монетарної політики та називалася ставка 18%.

Про це йдеться в оприлюдненому Нацбанком протоколі засідання Комітету з монетарної політики (КМП), яке відбувалося 11 липня, напередодні підвищення облікової ставки з 17% до 17,5%.

"У випадку подальшого посилення інфляційних ризиків Національний банк матиме достатньо часу, щоб зреагувати за допомогою облікової ставки у вересні", - йдеться в протоколі із посиланням на думку одного з членів КМП. Він виступав за підвищення облікової ставки до 17,5%, проте, згідно протоколу, він та ще двоє членів Комітету знаходилися у меншості до п'ятьох членів КМП, що виступали за підвищення ставки до 18% вже у липні.

Як повідомляв Укрінформ, Національний банк України 12 липня оголосив про підвищення облікової ставки з 17% до 17,5%.

У той же час, під час засідання КМП 11 липня п'ятеро з дев'яти присутніх членів наполягали на підвищенні облікової ставки до 18%. На їхню думку, підвищення облікової ставки до 18% буде достатньо суттєвим для нівелювання факторів інфляційного тиску і повернення інфляції в межі цільового діапазону у 2019 році. Крім того, таке підвищення сприятиме посиленню довіри до інфляційних цілей та покращенню очікувань.

Водночас, один з членів КМП у ході зазначеного засідання висловився проти підвищення облікової ставки вище 17%.

Читайте також: +0,5 до облікової ставки, а у економістів вже й холодок по шкірі

Як відомо, Комітет з монетарної політики є консультативним внутрішнім органом НБУ, створеним з метою обміну інформацією та поглядами щодо формулювання й реалізації монетарної політики для забезпечення цінової стабільності. До складу КМП входить голова НБУ, інші члени Правління НБУ, а також директори департаментів монетарної політики та економічного аналізу, відкритих ринків, фінансової стабільності, статистики та звітності. Засідання КМП відбуваються напередодні засідань Правління НБУ з питань монетарної політики. Рішення з монетарної політики приймаються Правлінням НБУ, тому це рішення може не співпадати з розподілом думок членів КМП.

Як повідомляв Укрінформ, з 13 липня Національний банк України підвищив облікову ставку з 17% до 17,5%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-