Понад 700 компаній в Україні не виплачують зарплату - Opendatabot

Понад 700 компаній в Україні не виплачують зарплату - Opendatabot

Укрінформ
Заробітну плату своїм працівникам не виплачує 771 компанія.

 Такі дані повідомила кореспонденту Укрінформу директор з комунікацій Opendatabot Дарина Даниленко.

"Ми проаналізували, скільки є виконавчих проваджень по тим компаніям, які роками не виплачуть зарплатню своїм співробітникам. Ці дані ми взяли з сайту Мін'юсту, там є публічний реєстр боржників. Таких компаній виявилось 771. Їх виявилось небагато, адже ці компанії складають лише 1% від загальної кількості компаній, а на даний момент в Україні зареєстровано понад мільйон активних компаній", - зазначила вона.

Даниленко пояснила, що до реєстру надходить лише та інформація з приводу компаній, відносно яких відкрито виконавче провадження.

Відповідно до результатів аналізу Opendatabot, найбільше компаній-боржників знаходиться у Київській області - 187, а загальна сума заборгованості складає 53 мільйони гривень. При цьому у Харківській області в реєстрі зафіксовано 32 боржника, а загальна сума заборгованості складає понад 60 мільйонів гривень.

Як зазначають в Opendatabot, найбільша кількість виконавчих проваджень проводиться по ПАТ "Запоріжжяобленерго" — 3559. Це означає, що на даний момент така кількість робітників чекає на виплату своєї зарплатні.

"Тут потрібно розуміти реальну статистику, тому що в реєстр потрапляють ті компанії, щодо яких є виконавчі провадження. Це означає, що компанія не платила якийсь час зарплатню і людина, яка не отримувала зарплату, подала на компанію до суду, потім цей суд позивач виграв і компанія не виконала вимогу суду. В такому разі щодо компанії заводиться виконавче провадження і лише тоді компанія потрапляє до цього реєстру. Таким чином, це все -  досить довга історія і, відповідно, реальних неплатників зарплати, ймовірніше за все, значно більше", - зауважила вона.

 Найбільша сума заборгованості сягає 46 млн гривень - таку суму винен футбольний клуб "Металіст", який зараз знаходиться у стані банкрутства.

 Директор з комунікацій Opendatabot зазначила, що отримані в результаті аналізу дані актуальні в першу чергу для тих, хто перебуває в пошуку роботи -  для оцінки "добросовісності" майбутнього роботодавця.

Читайте також: Гройсман прирівняв боржників з виплати зарплати до злісних аліментників

"Також, якщо ви хочете, наприклад, придбати щось у компанії, а компанія є боржником, тоді нотаріус не зможе оформити договір, такий правочин буде недійсним. Тобто, якщо ви, скажімо, хочете придбати стілець у компанії, яка винна зарплатню, то теоретично такий продаж буде вважатись недійсним", - зазначила Дарина Даниленко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-