Посол Мельник каже, що Німеччина підтримає український транзит у Європі

Посол Мельник каже, що Німеччина підтримає український транзит у Європі

Ексклюзив
Укрінформ
Німеччина сприятиме, щоб Україна залишалася одним із головних транзитерів російського газу в Європу і зміцнювала свої позиції.

Про це кореспондентові Укрінформу розповів посол України у ФРН Андрій Мельник після зустрічі з міністром економіки і енергетики ФРН Петером Альтмайєром напередодні його візиту в Київ 13 травня.

"Відбулася зустріч з міністром як підготовка його візиту в Київ. Я почув повну підтримку того, що Німеччина робитиме все, щоб Україна не лише не втратила свою роль одного з головних транзитерів російського газу в Європу, але й, можливо, з часом її зміцнила, оскільки економіка в Європі зростає і потреба в додатковому газі збільшуватиметься", - повідомив Мельник. 

Важливим він назвав те, що Альтмайєр проведе переговори в Києві до того, як відправиться в Москву наступного дня, вислухавши спочатку аргументи української сторони. Тема "Північного Потоку" - дуже складна, зауважив Мельник. Він наголосив на важливості того, що Німеччина оголосила своєю метою зробити все можливе, щоб Україна не втратила ті надходження, які мала завдяки транзитним платежам, "як би далі не реалізовувався сценарій з газопроводом "Північний Потік 2". 

Читайте також: Сім міфів про Nord Stream 2: експерти у Брюсселі довели фальш аргументів РФ

Посол зі свого боку надав главі Мінекономіки та енергетики статистичні викладки щодо обсягів транзиту через Україну за 1991-2017 рр. У найкритичніший рік, 2014-й, було прокачано 63 млрд кубометрів палива; у 2017 - 93,5 млрд; у піковий 1999 - 141 млрд кубів. Ті цифри, які мало в розпорядженні Міністерство, за словами Мельника, були значно нижчими. 

Український дипломат нагадав Альтмайєру, що українська ГТС - найбільша у світі і працює надійно, а також що труби при її будівництві використані, у тому числі, й німецькі. 

Що стосується двосторонньої торгівлі, то тут вона розвивається добре: експорт та імпорт, а також інвестиції зростають, наголосив Мельник. 

Як повідомили напередодні в Мінекономіки ФРН, 13 і 14 травня його глава має намір побувати в Києві і в Москві та обговорити з колегами на місцях "питання енергетичної й економічної політики". Важливою темою переговорів стане спірний проект газопроводу "Північний поток-2" і майбутня роль України як країни-транзитера. Крім того, візит Альтмаєра в Росію стане частиною підготовки поїздки канцлера Ангели Меркель в Сочі 18 травня, де вона зустрінеться з президентом РФ Володимиром Путіним.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-