НБУ назвав причини високої інфляції у березні

НБУ назвав причини високої інфляції у березні

Укрінформ
Споживча інфляція у березні 2018 року продовжила уповільнюватись і становила 13,2% порівняно з березнем 2017 року. Основною причиною було подальше стрімке зростання цін на продукти харчування.

Це відбувалось внаслідок активізації експорті продовольства на тлі зменшення обсягів виробництва окремих категорій сільськогосподарської продукції, заявив на брифінгу заступник голови НБУ Дмитро Сологуб, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"У березні споживча інфляція продовжила уповільнюватись і становила 13,2%. Водночас інфляція була вище цілей НБУ. Базова інфляція також залишалась значною (9,4%). Основною причиною високої інфляції було подальше стрімке зростання цін на продукти харчування. Це відбувалось внаслідок активізації експорті продовольства на тлі зменшення обсягів виробництва окремих категорій сільськогосподарської продукції. Також підтримувало інфляційний тиск продовження зростання виробничих витрат, зокрема на оплату праці. На цінах позначилось і швидке відновлення споживаного попиту внаслідок підвищення соціальних стандартів", - сказав Сологуб.

Читайте також: Підвищення мінімальної зарплати додасть піввідсотка до інфляції - НБУ

За словами заступника голови НБУ, попередні підвищення облікової ставки зробили більш привабливими фінансові інструменти гривні, що сприяло припливу іноземного капіталу. Разом зі збільшенням надходжень валютної виручки від експортерів це спричинило перехід від девальваційного тренду до зміцнення гривні з кінця січня 2018 року. Разом з тим, Нацбанк залишив незмінним прогноз споживчої інфляції - вона буде знижуватися і досягне цільового рівня у середині 2019 року.

"Протягом 2018 року інфляція буде поступово уповільнюватись - до 8,9% у грудні, проте залишатиметься вищою за цільові орієнтири", - зауважив Сологуб.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-