Малий бізнес в Україні налаштований на позитивні зміни – дослідження

Малий бізнес в Україні налаштований на позитивні зміни – дослідження

Укрінформ
76,2% опитаних підприємців очікують, що стан справ у їхньому бізнесі покращиться вже протягом наступних півроку незважаючи на несприятливий бізнес-клімат в Україні.

Про це йдеться у прес-релізі Європейської Бізнес Асоціації (ЕВА), що є у розпорядженні Укрінформу.

«Малий бізнес в Україні активно розвивається й оптимістично налаштований на 2018 рік, незважаючи на несприятливий бізнес-клімат. Такими є висновки Індексу настроїв малого бізнесу, котрий вперше провела Європейська Бізнес Асоціація спільно з компанією ЛІГА:ЗАКОН у межах проекту Unlimit Ukraine. Загальний Індекс настроїв малого бізнесу становить 3,2 із 5-ти можливих, що відповідає нейтральному рівню», - йдеться у повідомленні.

При цьому такі складові Індексу, як оцінка поточного стану бізнесу, динаміка його розвитку за останні 6 місяців, прогноз ситуації на наступні 6 місяців та оцінка бізнес-клімату виявили кардинально протилежні настрої з боку підприємців.

Дослідження виявило потужні оптимістичні настрої в очікуваннях бізнесу на 2018 рік. 76,2% опитаних очікують, що стан справ у їхньому бізнесі покращиться вже протягом наступних півроку. 87% прогнозують зростання прибутків у 2018 році. Значний оптимізм підприємці демонструють у планах розвитку свого бізнесу цього року. Зокрема: 54,2% планують збільшити кількість працівників, а 57,3% – підняти рівень зарплати найманих працівників, 64,3% – мають намір збільшити обсяг фінансування свого бізнесу у 2018 році. Дослідження свідчить про орієнтування малого бізнесу на експорт. 27% опитаних компаній вже вийшли на зовнішні ринки, а 30,3% – планують вийти цього року. Компанії налаштовані на розвиток своїх підприємств і реінвестування зароблених коштів у власний бізнес.

Складнощі з отриманням кредитів стримує розвиток малого бізнесу. За даними дослідження, 82% компаній потребують кредитних коштів. При цьому 65% опитаних мають із цим труднощі, із них для 15,5% залучення кредитів – «абсолютно неможливе».

«Загалом, економічна ситуація в Україні не сприяє розвитку малого бізнесу – так вважають 68,2% опитаних. Лише 3% респондентів повністю задоволені бізнес-кліматом в Україні. Інфляція (56,3%), рівень податкового навантаження (42,24%), високий рівень корупції (41,9%) та нестача кваліфікованих фахівців (39,3%) – основні чинники негативної оцінки бізнес-клімату. Разом з тим лише 4% вважають, що інфляція заважає розвитку бізнесу насамперед», - йдеться у результатах дослідження.

Близько 21,6% опитаних назвали систему оподаткування головною сферою, яка потребує змін. 14,7% опитаних найбільше стурбовані доступністю кредитних коштів, для 9% – найбільш неприйнятним є рівень корупції. По 6,1% респондентів хотіли б найперше змінити на користь свого підприємства ситуацію з державною підтримкою бізнесу та платоспроможністю населення.

Читайте також: Річна національна програма передбачає трирічну бюджетну декларацію - сайт Президента

Індекс настроїв малого бізнесу - 2018 вперше проводиться Європейською Бізнес Асоціацією спільно з компанією ЛІГА:ЗАКОН у межах проекту Unlimit Ukraine. Мета дослідження – співпраця з малим і мікробізнесом та аналіз точок зростання, які стимулюватимуть його розвиток. У межах дослідження опитано 278 власників і директорів малого бізнесу усіх сфер діяльності. Близько 40% опитаних компаній були засновані у кризові 2015 – 2017 роки.

Unlimit Ukraine – платформа для розвитку малого та мікробізнесу, створена на базі Європейської бізнес-асоціації. Проект надає комплексну підтримку для малого та мікробізнесу через освітні заходи і консультації, участь у спецпроектах, діагностику проблем бізнесу й обговорення актуальних для нього питань. Учасником проекту може стати малий і мікробізнес із формою власності ФОП без обмеження видів діяльності.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-