Holtec хоче розмістити в Україні виробництво нових ядерних реакторів

Holtec хоче розмістити в Україні виробництво нових ядерних реакторів

Укрінформ
Керівництво міжнародної компанії Holtec International наразі розглядає можливість розширення своїх виробничих потужностей на території України для виготовлення сучасних і більш перспективних малих модульних реакторів для АЕС.

Про це, як повідомляє власний кореспондент Укрінформу, розповів у середу посол України в США Валерій Чалий.

"Я можу зараз сказати, але поки обережно, що розглядається можливість спільного виробництва малих модульних реакторів в Україні", - зауважив дипломат після церемонії підписання в Вашингтоні між НАЕК "Енергоатом" і американською урядовою корпорацією OPIC угоди про страхування політичних ризиків на суму $250 млн.

Читайте також: США дали $250 мільйонів на будівництво ядерного сховища в Чорнобилі

За словами Чалого, президент Holtec International Кріс Сінгх, коли відкрив подібне підприємство у штаті Нью-Джерсі, під час особистої розмови зазначив, що розглядає можливість побудови такого заводу і в Україні.

"Президент Сінгх обрав, фактично, лише три місця у світі, де він хоче реалізувати свій проект – це Індія, звідки він родом, це Сполучені Штати, де зараз працює його компанія, і Україна", - зауважив український дипломат.

Читайте також: В АП обговорили співпрацю в енергетиці з президентом американської компанії Holtec

Як підкреслив Чалий, Україна "може стати виробником зовсім іншого технологічного рівня в майбутньому", і проект Holtec щодо будівництва заводу з виготовлення реакторів сприятиме цьому.

"Якщо говорити про перспективи, то йдеться про мільярди доларів, які Україна може отримати в майбутньому", - зазначив Чалий.

Малі модульні реактори SMR-160, на виробництві яких зараз робить акцент компанія Holtec International, вважаються перспективним напрямом у будівництві атомних електростанцій. Вони мають підвищений рівень безпеки за рахунок відсутності насосного, арматурного та іншого обладнання, що вимагає зовнішнього електроспоживання.

Читайте також: У зоні ЧАЕС почали будувати централізоване сховище відпрацьованого ядерного палива

До того ж, реактори SMR-160 є маневреними й більш дешевими ніж реактори високої потужності, можуть споруджуватися на невеликих площах та не потребують підведення потужних ліній електропередач.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-