У МВФ вважають відмінною роботу Гонтаревої на посаді глави НБУ

У МВФ вважають відмінною роботу Гонтаревої на посаді глави НБУ

Укрінформ
Голова Національного банку України Валерія Гонтарева здійснила титанічну роботу з очищення банківської системи.

На цьому наголосив перший заступник голови МВФ Девід Ліптон в інтерв'ю "Економічній правді". 

"Валерія Гонтарєва здійснила відмінну титанічну роботу, підвищивши ефективність центрального банку як інституції, покращивши монетарну та валютну політику та зайнявшись банками з серйозними проблемами, включаючи необхідність націоналізації, як-от це відбулося з ПриватБанком. І все це було зроблено у важкі часи!" - зазначив він.

Але, вважає Ліптон, залишається ще багато проблем, "і, як я сказав на зустрічі з керівництвом НБУ, для гарного центрального банку робота ніколи не закінчується". "Важливо, щоб наступний голова мав можливість продовжувати незалежну роботу центрального банку, встановлювати монетарну політику та політику щодо обмінного курсу, а також зберігати здоров'я банківської системи. Отже, у нас є погляди на вимоги щодо посади, але не щодо претендентів на неї", - підкреслив перший заступник голови МВФ.

Оцінюючи ефективність націоналізації ПриватБанку, Ліптон зазначив: "На жаль, ПриватБанк поставив під загрозу всю банківську систему України: він став фактично неплатоспроможним, будучи найбільшим комерційним банком в Україні. Важливо було забезпечити безперервність роботи банку, і це було успішно досягнуто".

Читайте також: Ліптон: МВФ закликає владу України створити антикорупційний суд

За його словами, "питання вирішення деяких успадкованих проблем наразі у руках уряду. Це, як правило, складні економічні та правові проблеми, але з часом вони мають бути розв’язані".

Як повідомлялося, 10 квітня голова НБУ Валерія Гонтарева офіційно повідомила про те, що звернулася до Президента Петра Порошенко із заявою про відставку з 10 травня. Після цього вона пішла у відпустку.

28 серпня представник Президента у Раді Ірина Луценко заявила, що Порошенко до кінця вересня внесе на розгляд парламенту нову кандидатуру на посаду голови Національного банку.

Нагадаємо, колишні власники ПриватБанку Ігор Коломойський та Ігор Боголюбов 16 грудня 2016 року звернулися до уряду з проханням націоналізувати банк.

Кабінет міністрів на підставі пропозиції НБУ, рішення Ради з фінстабільності, з урахуванням рішення Ради національної безпеки та оборони України ухвалив рішення про входження держави до капіталу ПриватБанку. Відповідно до цього рішення 100% акцій банку належить державі в особі Міністерства фінансів.

Після націоналізації ПриватБанку держава вклала у фінустанову суму, еквівалентну 5% ВВП.

Всі висновки незалежного аудитора компанії EY підтвердили раніше зроблені НБУ оцінки щодо незадовільного фінансового стану ПриватБанку на момент націоналізації та обгрунтованість рішення держави щодо входження в капітал банку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-