Кутовий каже, що переговори з Китаєм з приводу ДПЗКУ тривають

Кутовий каже, що переговори з Китаєм з приводу ДПЗКУ тривають

Укрінформ
Україна продовжує переговори з Китаєм з приводу Державної продовольчої зернової корпорації України.

Про це в інтерв'ю кореспонденту Укрінформу в Німеччині повідомив міністр аграрної політики і продовольства України Тарас Кутовий на теренах сільськогосподарської виставки, що проходить у Берліні, «Зелений Тиждень».

«Ми зараз ведемо з ними переговори», - сказав міністр. За його словами, Україна отримала лист від китайської сторони: «Вони хочуть роз'яснень, оскільки умовами кредитного договору (“зернової” кредитної угоди на 3 млрд.долл. – ред), підписаного задовго до нашого уряду, передбачалося, що будь-які корпоративні зміни (в ДПЗКУ – ред), в тому числі відчуження, зміна структури, будуть узгоджуватися з китайською стороною».

Міністр додав, що отримані за цією угодою гроші зараз знаходяться на депозиті в “УкрЕксімбанку» (це фактично більше одного мільярда доларів), і ДПЗКУ платить з цих грошей повні відсотки. «Звичайно, це сильно впливає на прибутковість компанії», - зазначив міністр.

 «Звичайно, наявність 1 мільярда повністю гарантує нас від форс-мажорів, але хотілося б, щоб зернова компанія мала можливість за рахунок фінансового результату покривати у тому числі і тіло боргу», - сказав Кутовий, уточнивши, що йдеться про рівномірні платежі впродовж 10 років, починаючи вже з наступного року.

Як вже повідомлялося, так звана “зернова” кредитна угода на 3 млрд долл буда підписана в Пекіні за часів Миколи Присяжнюка наприкінці 2012 року під державні гарантії. Україна, згідно до нього, мала постачати КНР кукурудзу. Перший і єдиний поки транш, в 1,5 млрд дол, надійшов на рахунки ДПЗКУ в “Укрексімбанку” вже через 2 дні після укладення, 28 грудня 2012 року. Згодом виникли проблеми та претензії з боку китайської сторони та погрози арбітражу. 

Повний текст інтерв'ю читайте на сайті агентства.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-