АМКУ vs Газпром: про транзитний газ не йдеться

АМКУ vs Газпром: про транзитний газ не йдеться

Укрінформ
Рішення Господарського суду Києва про накладення та примусове стягнення з російської компанії «Газпром» штрафу та пені в розмірі майже 172 млрд грн за порушення українського законодавства не передбачає відбору транзитного газу. 

Про це йдеться у заяві Антимонопольного комітету. 

«Ні в документах, які готувалися та подавалися до суду, ні під час судових слухань, ні жодним іншим чином ніколи не вимагав і не згадував можливого арешту та звернення стягнення на транзитний газ, який поставляється ПАТ «Газпром» магістральними трубопроводами територією України європейським споживачам», - зазначається у заяві.

У комітеті стверджують, що якщо рішення господарського суду міста Києва буде залишено апеляційним судом без змін (або якщо апеляційну скаргу не буде подано) і ПАТ «Газпром» не сплатить суму штрафу та пені добровільно, АМКУ звертатиметься із заявою про примусове виконання до Державної виконавчої служби, яка здійснює примусове виконання судових рішень на території України. Разом із тим, комітет розглядає й інші можливі варіанти, включно з примусовим виконанням свого рішення за кордоном.

Як повідомляв Укрінформ, Антимонопольний комітет у січні наклав на ПАТ «Газпром» штраф у розмірі 85,967 млрд грн за зловживання монопольним становищем на ринку послуг з транзиту природного газу магістральними трубопроводами територією України та зобов’язав ПАТ «Газпром» протягом 2 місяців припинити порушення. Російський монополіст в установлений строк штраф не сплатив. 

Після цього рішення російська сторона заявила, що, крім «газу в трубі, немає жодних активів на території України, тому йдеться про фактичний відбір газу, який призначений для європейських споживачів».

Напередодні міністр енергетики та вугільної промисловості України Ігор Насалик заявив, що рішення щодо Газпрому не матиме впливу на транзит російського газу. Він наголосив, що «забирати транзитний газ технічно не можна».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-