Поляки збудують у Чернігові особливий сміттєпереробний завод

Поляки збудують у Чернігові особливий сміттєпереробний завод

Укрінформ
Запропонований польською стороною і уже ухвалений мером Чернігова варіант будівництва сміттєпереробного заводу не передбачає ні спалювання, ні сортування сміття.

Про це на брифінгу повідомив Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко.

"Польська сторона пропонує новітню технологію переробки сміття, яка є абсолютно нетоксичною, не передбачає спалювання і попереднього сортування сміття. Отже, нам не доведеться вкладати кошти у встановлення додаткових контейнерів", - сказав він.

З технологією переробки відходів журналістів ознайомив один з інвесторів, голова правління АО H. Cegielski-Poznan S.A. (Республіка Польща) Войцех Венцлавек.

Він розповів, що подрібнені відходи закладатимуться у своєрідний вакуумний "термос", де обдаватимуться парою з температурою 120 градусів за Цельсієм. Після того сміття втратить неприємний запах, до 60% води і зменшиться в об'ємі. В іншому цеху його посортують (наприклад, магнітом відберуть залізо), а далі перетворять на 8 різних субстанцій для вторинної переробки. Кінцеву біомасу можна буде використовувати як паливо або в сільському господарстві і т. д. Нетоксичні рештки (камені та ін.) становитимуть 5-8% і їх утилізуватимуть окремо.

Атрошенко додав, що ця технологія запатентована і реалізована в 2-3 проектах, зокрема, в місті Познані Великопольського воєводства.

Мер додав, що в разі згоди депутатського корпусу міськради на спорудження сміттєпереробного заводу, польські партнери укладуть угоду з "твердою" ціною щорічної оплати за переробку сміття. Ця сума виділятиметься з міського бюджету, відтак, тариф на утилізацію сміття для чернігівців мер пообіцяв не підвищувати.

За попередніми розрахунками, максимальна вартість запропонованого сміттєпереробного заводу складе 35 млн. євро. Чернігів виплачуватиме її 10 років. Після того підприємство стане власністю міста.

Члени делегації Великопольського воєводства, яка нині приїхала до Чернігова, презентувати проект, разом з мером оглянули запропоновані під завод земельні ділянки і зараз обговорюють питання його розміщення. Наступного тижня до Чернігова для консультацій має приїхати польський технічний експерт.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-