Українсько-польський газогін з’єднає ГТС західної й східної Європи

Українсько-польський газогін з’єднає ГТС західної й східної Європи

Укрінформ
ПАТ “Укртрансгаз” і польський оператор газопроводів - компанія GAZ-SYSTEM підписали угоду про співпрацю (Agreement on Rules of Cooperation) у справі будівництва газопроводу-інтерконектора між обома країнами.

Про це йдеться в офіційному повідомленні польської компанії.

“Угода включає в себе співпрацю компаній у сфері здійснення подальшої роботи у сфері проектування й будівництва газопроводу”, - йдеться в повідомленні.

Проектом передбачається будівництво газопроводу, що з’єднає газовий хаб “Германовіце”(Польща) з підземних сховищем газу “Більче Волиця” (Україна).

Проектом передбачається збільшення максимальної пропускної здатності між країнами до 5 млрд куб. м вже з 2020 року, після завершення розбудови газотранспортної системи Польщі.

У документі підкреслюється, що газове сполучення між Україною і Польщею є важливим у контексті можливості транспортування газу з так званої Північної брами (норвезький коридор і термінал LNG в м. Свіноуйсцє) з використанням польської газотранспортної системи до країн Центрально-Східної Європи. Сполучення між Україною і Польщею буде елементом газового коридору “Північ-південь” і це дозволить з’єднати газові ринки країн західної і східної Європи.

Підписана угода дає можливість співпраці ПАТ “Укртрансгаз” і GAZ-SYSTEM щодо проектування і в залежності від подальших рішень – реалізації проекту будівництва газопроводу. Угода передбачає проведення процедури Open Season, що має на меті перевірку комерційного і бізнес-обгрунтування доцільності створення газопроводу. Кінцеве рішення щодо реалізації проекту буде прийнято на базі оцінки результатів процедури Open Season.

Як зазначають в GAZ-SYSTEM, Україна і Польща намагаються, щоб проект реалізовувався за підтримки міжнародних партнерів. Зокрема, 14 жовтня проект інтерконектора отримав від Енергетичного союзу статус проекту спільного зацікавлення (Project of Mutual Interest, PMI).

Під час візиту Президента України до Польщі на початку грудня сторони домовилися прискорити реалізацію цього проекту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-