Україна та Польща підписали угоду про з'єднання ГТС

Україна та Польща підписали угоду про з'єднання ГТС

Укрінформ
Україна та Польща підписали угоду про правила взаємодії газотранспортних систем обох країн через майбутній інтерконектор з метою з'єднання систем.

Про це повідомляється у четвер на сайті ПАТ "Укртрансгаз".

"Український та польський оператори газотранспортних систем ПАТ "Укртрансгаз" та GAZ-SYSTEM S.A. підписали Угоду про правила взаємодії з метою з’єднання транспортних систем обох країн через майбутній інтерконектор Польща-Україна. Угода передбачає співпрацю обох операторів в сфері проектувальних та будівельних робіт", - йдеться у повідомленні.

Запланований газовий інтерконектор Польща-Україна включає в себе будівництво нового газопроводу між вузлом газу Германовичі на польській стороні та Більче-Волиця на українській стороні. Організатори проекту очікують, що новий інтерконектор дозволить збільшити пропускну здатність до максимум 5 млрд кубометрів на рік у 2020 році, коли також буде завершено розширення національної газотранспортної системи в Польщі.

Зазначається, що інтерконектор Польща-Україна має вирішальне значення для забезпечення можливості транспортування газу з запланованих "Північних воріт" (Норвезький коридор і термінал СПГ) через національну газотранспортну систему в напрямку Східної Європи. 

"Проект дозволить значно підвищити рівень диверсифікації поставок газу для України (доступ до нових джерел природного газу, в тому числі СПГ); рівень інтеграції регіональних ринків газу та створення транспортного коридору, що буде підтримувати інтеграцію регіонального ринку газу та підвищення енергетичної солідарності серед країн Європейського Союзу і Енергетичного Співтовариства", - підкреслили в "Укртрансгазі".

Підписана угода регламентує співпрацю обох операторів впродовж стадії проектування і - в залежності від інвестиційного рішення - впродовж майбутньої фази реалізації. Угода передбачає також можливість проведення процедури Open Season, яка спрямована на продиктоване комерційними і діловими міркуваннями обгрунтування розширення національної газотранспортної системи, і в першу чергу підтвердження фактичного інтересу на ринку. На основі результатів процедури Open Season операторами буде ухвалено остаточне рішення про інвестування за погодженням з національними регуляторами та відповідно до вимог законодавств Польщі і України.

Обидва оператори концентрують увагу на гарантуванні того, що проект газового інтерконектора Польща-Україна буде реалізовуватися, і вони продовжують вести переговори з різними зацікавленими сторонами щодо проекту.

22 лютого 2016 року організатори проекту звернулися до Енергетичного співтовариства для отримання статусу "Проекту спільного інтересу" (PMI). 14 жовтня 2016 року Енергетичне співтовариство висловилося на користь надання проекту інтерконектора Польща-Україна статусу PMI.

Як відомо, інтеграція польських і українських газотранспортних систем є частиною Північно-Південного газового коридору, що дозволяє транспортування газу з терміналу СПГ в Свіноуйсьце через країни Центральної та Східної Європи, використовуючи транскордонні інтерконектори. Основна мета полягає в тому, щоб створити гнучку інфраструктуру транспортування в Центральній та Східній Європі, яка дозволить з’єднати західні ринкі газу та світовий ринок СПГ з ринком Центральної та Східної Європи. Такий масштабний ефект має позитивно вплинути на конкуренцію і привабливість регіону в перспективі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-