НБУ заявляє про зменшення міжнародних резервів під тиском політики

НБУ заявляє про зменшення міжнародних резервів під тиском політики

Укрінформ
За попередніми підрахунками НБУ, міжнародні резерви України на 1 грудня 2016 року становили $15,271 млрд (в еквіваленті).

Про це йдеться у прес-релізі Нацбанку.

"У зв’язку з посиленням політичної напруги, необхідністю здійснення платежів за державним боргом та переоцінкою резервних активів за місяць вони зменшилися на 1,6%. Загалом за останні 12 місяців вони збільшилися на 16%", - зазначається в повідомленні.

У листопаді кошти надходили до міжнародних резервів з двох джерел: від проведення інтервенцій на міжбанківському валютному ринку (НБУ провів 6 аукціонів з купівлі валюти на $113,6 млн та один з продажу  - на $33,6 млн); від Європейської комісії (надходження на користь уряду від ЄС становили $59,6 млн).

Водночас, зазначають у Нацбанку, "збільшення резервів було нівельовано іншими факторами, які тиснули в бік їх скорочення".

"Основним чинником була переоцінка резервних активів в бік зниження в результаті зміцнення долара США до інших валют та падіння цін на золото протягом місяця. Крім того, з резервів на здійснення платежів уряду з обслуговування та погашення державного та гарантованого державою боргу в іноземній валюті було спрямовано $147,2 млн (з них $94 млн – на обслуговування єврооблігацій уряду та погашення та обслуговування ОВДП)", - йдеться в повідомленні.

"За результатами місяця обсяг міжнародних резервів України покриває 3,6 місяця майбутнього імпорту і є достатнім для виконання зобов’язань, поточних операцій уряду та Національного банку", - додали в НБУ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-