ЗМІ: Україна теж може подати позов через розширення доступу Газпрому до OPAL

ЗМІ: Україна теж може подати позов через розширення доступу Газпрому до OPAL

Укрінформ
Україна слідом за Польщею може подати в суд на Європейську Комісію та європейську компанію-регулятора в зв'язку з розширенням "Газпрому" збільшити прокачування газу через трубопровід OPAL – продовження побудованого в обхід України "Північного потоку" на суші.

Про це LB.ua повідомило дипломатичне джерело.

"Ми повідомили наших європейських партнерів, керівництво Євросоюзу, що якщо не буде переглянуто рішення щодо OPAL, то ми приєднаємося до позову наших польських партнерів до Єврокомісії і регулятора", - сказав співрозмовник видання.

За його словами, Київ застеріг європейців про те, що крім фінансових втрат для Польщі і України - в зв'язку з втратою країнами обсягів транзиту російського газу, ЄС таким своїм рішенням створює небезпечний прецедент, яким скористається РФ - для зняття претензій Євросоюзу до Газпрому в зв'язку з порушенням ним Третього енергетичного пакета при будівництві вже "Південного потоку".

Нагадаємо, Єврокомісія наприкінці жовтня ухвалила рішення, що дозволяє російському монополісту "Газпрому" збільшити обсяги постачання газу через "Північний потік" та німецький газопровід OPAL. Росіяни зможуть використовувати можливості OPAL на 80%, а якщо ніхто не викупить решту 20% можливостей, то й весь газопровід.

Газопровід OPAL був уведений в експлуатацію у 2011 році та є продовженням "Північного потоку" на північних кордонах Німеччини. Його метою є постачання російського газу до країн Центральної та Східної Європи, зокрема, через Чехію.

Під час візиту до Польщі Президента України Петра Порошенка 2 грудня Варшава і Київ прийняли спільну декларацію про засудження рішення Єврокомісії надати монопольний доступ "Газпрому" до газопроводу OPAL, що шкодить інтересам обох країн, а також енергобезпеці ЄС. Київ і Варшава підкреслили, що це рішення суперечить санкційній політиці ЄС, оскільки стимулює додаткові грошові надходження до Російської Федерації, одночасно обмежуючи прибутки України від транзиту газу. Київ і Варшава в декларації наголосили, що Єврокомісія повинна переглянути це рішення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-