Повільні українські реформи дали можливість Росії шантажувати Європу газом - Зеркаль

Повільні українські реформи дали можливість Росії шантажувати Європу газом - Зеркаль

Укрінформ
Через відсутність швидкого прогресу у реформах, зокрема у НАК "Нафтогаз", Україна сама дала можливість Росії шантажувати ЄС газом.

Про це заявила заступник міністра закордонних справ України Олена Зеркаль на прес-конференції у Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Що стосується "Північного потоку 2", то тут питання дуже комплексне. Воно, перш за все, пов’язане із нашими внутрішніми перетвореннями. Насправді, ми дали можливість шантажувати Європу відсутністю швидкого прогресу, наприклад у реформуванні НАК "Нафтогаз", створення незалежного оператора. І все це працює не на нашу користь", - сказала Зеркаль.

За її словами, ще на початку року ми бачили дуже чітку і виважену позицію дев'яти країн східної Європи щодо будівництва “Північного потоку”. Зараз ця позиція є розмитою.

"Це пов’язано перш за все з тим, що наші північні сусіди дуже вдало вміють використовувати звичайні інструменти у своїй практиці - це шантаж і підкуп. І оператори європейських ринків, звичайно, є бізнесменами по своїй природі і вони формують значну кількість бюджетів своїх країн. Крім того, не можливо не зважати на те, що ми не відповідаємо їх зацікавленості у доступі на український ринок. Ми не надаємо їм тієї можливості, яку надають їм росіяни, тобто заробляти гроші. І поки ми не будемо привабливими з точки зору бізнесу, вся наша дипломатія буде залежати від проведення реформ і від того, яке внутрішнє середовище ми зможемо створити", - підкреслила заступник міністра.

При цьому, вона зауважила, що, звісно, хотілося б, аби усі наші заклики до іноземних партнерів знаходили підтримку і розуміння, але прагматичні інтереси все ж превалюють над політичними. “Якщо ви подивитеся зараз, що відбулося у Німеччині і в ЄС протягом останніх місяців, то ви зрозумієте, що, з одного боку, вони приймають рішення щодо продовження санкцій, а з другого боку німецький регулятор дозволяє збільшення поставок російського газу “Газпрому” на європейський ринок”, - додала Зеркаль.

Заступник міністрі резюмувала, що "деякі кроки, які у нас відбуваються, вони є не тільки сумнівними, а вони є шкідливими. Коли ми не можемо прийняти остаточне рішення і не чіпати, наприклад, устав "Нафтогазу", то це створює додаткову турбулентність і не привабливість для наших іноземних партнерів".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-