Татнафта заявляє, що відсудила в України $112 мільйонів

Татнафта заявляє, що відсудила в України $112 мільйонів

Укрінформ
ПАТ "Татнафта" заявляє, що Апеляційний суд Парижа залишив чинними два арбітражні рішення, що зобов'язали Україну виплатити "Татнафті" 112 млн доларів США, а також відсотки.

Про це повідомляється на сайті компанії.

"ПАТ "Татнафта" почало арбітражний розгляд проти України 2008 р. згідно з російсько-українською угодою про заохочення і взаємний захист інвестицій", - йдеться у повідомленні.

У компанії уточнюють, що в 2014 році склад арбітражу виніс рішення на користь ПАТ "Татнафта" і зобов'язав Україну виплатити ПАТ "Татнафта" компенсацію у розмірі 112 млн доларів США, а також відсотки.

Також зазначається, що того ж року Україна ініціювала провадження в Апеляційному суді Парижа "з метою скасування цих двох арбітражних рішень, заявивши, що склад арбітражу не був компетентним щодо розгляду спору і один з арбітрів "не відповідав вимогам незалежності й неупередженості".

"29 листопада 2016 р. Апеляційний суд м.Парижа відхилив обидва доводи України і підтвердив дійсність і можливість приведення у виконання обох арбітражних рішень", - повідомили у "Татнафті".

Як повідомлялося, ПАТ "Татнафта" подала позов Україні у травні 2008 року на підставі російсько-української угоди про захист інвестицій, укладеної 1998 року, у зв'язку з експропріацією акцій "Татнафти" у ЗАТ "Укртатнафта" в жовтні 2007 року.

"Укртатнафта" створена відповідно до указів президентів України і Татарстану в 1994 році на базі Кременчуцького НПЗ. Раніше 18,296% акцій НПЗ належало структурам, близьким до ВАТ "Татнафта", ще 28,7788% - Міністерству майна Татарстану. Потім на підприємстві з'явилися нові акціонери, близькі до української групи "Приват" і бізнесмена Олександра Ярославського.

У результаті судових розглядів частка татарстанських акціонерів у ЗАТ практично обнулена, а на підприємстві з'явився новий великий акціонер, пов'язаний з групою "Приват" - ТОВ "Корсан".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-