Профільний комітет ВР: мораторій на експорт кругляка відповідає домовленостям із СОТ

Профільний комітет ВР: мораторій на експорт кругляка відповідає домовленостям із СОТ

Укрінформ
Мораторій на експорт необробленої деревини відповідає зобов'язанням України перед Світовою організацією торгівлі.

Про це під час круглого столу "Мораторій на експорт лісу: результати та перспектива" у Верховній Раді заявив голова Комітету з питань промислової політики і підприємництва Віктор Галасюк, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Мораторій відповідає нашим зобов'язанням, адже угодою з СОТ передбачено виключення, під які Україна підпадає. Коли подібні тимчасові заборонні заходи вводяться з міркувань збереження природних ресурсів, які вичерпуються, коли вони мають на меті попередження критичного дефіциту товарів чи сировини, що мають стратегічне значення для країни, що експортує, то введення таких заходів є обгрунтованими", - заявив він.

Галасюк звернув увагу, що мораторій на експорт лісу-кругляка є тимчасовим, він не є дискримінаційним, оскільки діє по відношенню до всіх країн та є абсолютно обгрунтованим згідно зі світовим правом.

"Я надіслав запит до Міністерства економіки, аби з'ясувати мотивації, чому у міністерстві борються за скасування мораторію, і відповідь від першого заступника міністра економічного розвитку та торгівлі Максима Нефьодова мене шокувала. На самому початку листа він стверджує, що закон про мораторій протирічить у тому числі угоді зі Світовою організацією торгівлі", - розповів він.

У цьому контексті голова Комітету з питань промполітики зауважив, що не варто так одразу здаватись, а потрібно відстоювати своє право на мораторій.

Як повідомлялося, заборона або обмеження експорту лісової продукції є не тільки в Україні. За інформацією Інституту світових ресурсів, 33 країни мають заборону експорту лісоматеріалів, серед них - Канада та США.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-