Данилишин вважає, що Україна поки не може відмовитися від кредитів МВФ

Данилишин вважає, що Україна поки не може відмовитися від кредитів МВФ

Укрінформ
Голова Ради Національного банку України, екс-міністр фінансів Богдан Данилишин вважає не дуже професійною дискусію про доцільність залучення нашою країною кредитів від Міжнародного валютного фонду та заявляє, що в нинішній ситуації відмовитися від співробітництва з МВФ Україна не може.

Про це Данилишин написав у своїй статті для DT.UA.

"Позитивно оцінюю той факт, що в суспільстві та експертному середовищі ініційовано дискусію про доцільність залучення нашою країною кредитів від МВФ (особливо радітиму, якщо нам удасться підвищити градус професіоналізму цієї дискусії). Попри неоднозначне ставлення до деяких із вимог, запропонованих Фондом нашій країні, вважаю, та ще раз повторю, — Україна в нинішній ситуації не може відмовитися від співробітництва з МВФ", - зазначив він.

На думку Данилишина, якщо Україна не одержить запланованого четвертого траншу кредиту МВФ, який має становити 1,3 млрд дол.,  міжнародні резерви залишаться на рівні 15,5 млрд дол., а це не покриє й чотирьох місяців імпорту Україною природного газу.

"Наведу одну тривіальну, але від цього не менш важливу причину. Уявімо гірший сценарій: Україна не одержує запланованого четвертого траншу кредиту МВФ, який має становити 1,3 млрд дол. До речі, якщо це станеться, то країна може не одержати й 0,6 млрд євро макрофінансової допомоги від ЄС (так, формально це не взаємозалежні питання, однак виділення або невиділення кредитів від МВФ є своєрідним маркером для інших кредиторів). У такому разі міжнародні резерви залишаться на рівні 15,5 млрд дол., що не покриває й чотирьох місяців імпорту України. Сподіваюся, не треба нагадувати, що в осінньо-зимовий період здійснюється оплата імпортного природного газу. Крім того, наступного року наша країна повинна погасити 1,5 млрд дол. за зовнішніми запозиченнями і повернути 1 млрд дол. раніше залучених кредитів МВФ. Тільки невиправний оптиміст може вважати, що неотримання кредиту Фонду не позначиться на ситуації з валютним курсом і споживчими цінами, які певною мірою залежать від курсової ситуації", - зазначив Данилишин.

"Гадаю, що лише цього аргументу (хоча він не єдиний) достатньо для того, щоб стверджувати: Україна на цей момент не має можливості відмовитися від кредитного співробітництва з МВФ", - додав також він.

Як повідомлялося, Виконавча рада Міжнародного валютного фонду (МВФ) не внесла Україну в розклад своїх засідань, розпланованих до кінця листопада, відповідно директорат не встигне розглянути новий транш для України.

Національний банк України прогнозує, що на кінець 2016 року обсяг міжнародних резервів НБУ має зрости до 17,5 млрд дол. за умови отримання кредиту від ЄС на 600 млн євро та кредиту від МВФ на 1,3 млрд дол.

Якщо Україна не отримає кредити від ЄС та МВФ, у НБУ можуть переглянути прогноз резервів на кінець року.

При цьому міністр фінансів Олександр Данилюк заявив, що в даний момент гострої необхідності в грошах Міжнародного валютного фонду немає, оскільки вони йдуть у резерви НБУ, а не в бюджет. 

"Все пропало" не буде", - сказав міністр, відповідаючи на питання, які наслідки чекають Україну, якщо МВФ не виділить транш в цьому році.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-