ЄС зайняв слабку позицію щодо газопроводу OPAL - Клімкін

ЄС зайняв слабку позицію щодо газопроводу OPAL - Клімкін

Укрінформ
Євросоюз зайняв слабку позицію щодо розширення прав російського газового монополіста "Газпром" на використання німецького газопроводу OPAL.

Про це у Твіттері написав міністр закордонних справ України Павло Клімкін.

"Позицію ЄС щодо розширення прав для "Газпрому" на використання OPAL вважаю слабкою. Будемо боротися далі і на рівні держави, і на рівні компаній", - наголосив він.

Як відомо, під час саміту Україна-ЄС також детально було обговорено питання енергетичної безпеки та енергетичної солідарності між Україною та Європейським Союзом. Обговорювалося на Саміті, зокрема, питання газопроводів OPAL та "Північний потік"

"З усією очевидністю рішення про розширення доступу "Газпрому" до газового ринку, на нашу думку, не відповідає Угоді про асоціацію та договору про Енергетичне співтовариство", - заявив Президент України Петро Порошенко під час спільної прес-конференції за результатами саміту. Він повідомив, що було домовлено про продовження консультацій.

"Ми підтвердили нашу спільну позицію, що Україна є надійним партнером Євросоюзу в питаннях транзиту газу. Ми й надалі маємо зберігати ключову роль України у транспортуванні російського газу до європейських споживачів", - сказав Порошенко.

У цьому контексті учасники домовились, що візит віце-президента Єврокомісії до Москви 25 листопада буде присвячений підготовці до тристоронніх консультацій Україна-ЄС-Російська Федерація з питань постачання російського газу.

Як повідомлялося, Єврокомісія наприкінці жовтня ухвалила рішення, що дозволяє російському монополісту Газпрому збільшити обсяги постачання газу через "Північний потік" та німецький газопровід OPAL. Росіяни зможуть використовувати можливості OPAL на 80%, а якщо ніхто не викупить решту 20% можливостей, то й весь газопровід.

Газопровід OPAL був уведений в експлуатацію у 2011 році та є продовженням "Північного потоку" на північних кордонах Німеччини. Його метою є постачання російського газу до країн Центральної та Східної Європи, зокрема, через Чехію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-