Нафтогаз vs Газпром: у Стокгольмі стартують усні слухання

Нафтогаз vs Газпром: у Стокгольмі стартують усні слухання

Укрінформ
У Стокгольмі сьогодні розпочинаються усні слухання в об'єднаній справі за взаємними позовами НАК "Нафтогаз України" та російського ПАТ "Газпром" щодо транзитного контракту.

Про це повідомляє у Фейсбуці українська компанія.

"Слухання по транзитному контракту почнуться в понеділок. Продовжуємо наполягати на тому, що російська сторона має працювати за європейськими принципами", - заявляють у НАК.

Як повідомляв Укрінформ, у Стокгольмі 17 жовтня завершилися усні слухання в об’єднаній справі за взаємними позовами НАК "Нафтогаз України" та російського ПАТ "Газпром" щодо контракту на постачання газу до України. Слухання тривали з 25 вересня 2016 року по 11 жовтня 2016 року.

У "Нафтогазі" зазначили, що остаточне рішення Арбітражного інституту Торгової палати Стокгольму за контрактом на постачання газу очікується до 31 березня 2017 року.

Україна веде судові спори проти російського "Газпрому" в Стокгольмському арбітражі за двома контрактами. Перший - це контракт купівлі-продажу російського газу, другий - це транзитний контракт. Загалом "Нафтогаз" вимагає від "Газпрому" понад $22 млрд компенсації у спорах за цими двома контрактами.

Зокрема, йдеться про компенсацію за зайво сплачені суми за купівлю природного газу в розмірі понад $14 млрд (спір за контрактом купівлі/продажу), а також компенсацію $8,2 млрд за недоотримані доходи від транзиту (за транзитним контрактом).

Водночас, згідно з поданим "Газпромом" у червні 2015 року зустрічним позовом, російська компанія вимагає $31,8 млрд за газ, поставки якого "Газпром" не здійснив, за яким "Нафтогазу" була нарахована плата за принципом "бери або плати", а також вимагає повернення заборгованості за 2013-2014 роки, яку НАК не визнає.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-