Енергоатом: прибуток від зберігання у власному сховищі ядерного палива буде вже у 2019

Енергоатом: прибуток від зберігання у власному сховищі ядерного палива буде вже у 2019

Укрінформ
Україна, за умови введення в експлуатацію Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива у 2018 році, вже 2019 року отримає прибуток за рахунок економії на вивезенні палива до Росії.

Про це журналістам розповів глава компанії Юрій Недашковський, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Взагалі воно окупиться за рік. В один контейнер вміщається 31 касета. У ній міститься паливо, яке за нинішніми цінами вивезення до Росії на переробку тягне на 16 млн (дол - ред.). Вартість контейнера - 2 млн. Ми витрачаємо лише 2 млн, замість того, щоб заплатити кудись 16 млн", - розповів Недашковський.

За його словами, Україна дістане вигоду від зберігання відпрацьованого ядерного палива у власному сховищі вже 2019 року.

"Коли ми говоримо про 3-4 роки окупності, то це з урахуванням економічних параметрів, дисконтування грошей. Але якщо говорити про номінальну вартість, то в 2018 році ми вводимо сховище в експлуатацію, а в 2019 вже маємо плюс", - розповів Недашковський.

Як повідомлялося, нині Україна щороку витрачає 200 млн дол. на вивезення відпрацьованого ядерного палива в Росію. Проте вже після 2018 року ціни на вивезення палива повинні підвищитися. ЦСВЯП має забезпечити зберігання палива з трьох українських АЕС: Хмельницької, Рівненської, Південно-Української. Запорізька АЕС має власне сховище.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-