Dragon Capital прорахував можливі наслідки підвищення мінімалки

Dragon Capital прорахував можливі наслідки підвищення мінімалки

Укрінформ
У розрахунки впливу зростання мінімальної зарплати на бюджетні показники закладено ризик, пов'язаний з припущенням про підвищення зарплати працівникам у компаніях приватного сектора.

Про це в коментарі Укрінформу заявила головний економіст Dragon Capital Олена Белан.

«Головне питання до переглянутого проекту бюджету - припущення, які закладалися в розрахунки впливу зростання мінімальної зарплати на бюджетні показники. Зокрема, припущення про долю компаній приватного сектора, які піднімуть зарплати своїм працівникам. Один з ризиків полягає в тому, що компанії можуть спробувати уникнути різкого підвищення витрат на оплату праці, формально перевести своїх співробітників на неповний робочий день», - сказала вона.

За словами Белан, у разі посилення контролю за дотриманням трудового законодавства, деякі компанії можуть стати збитковими і вимушені будуть скорочувати штат.

«В результаті, додаткові податкові надходження можуть виявитися нижче запланованих», - відзначила експерт.

Крім того, Белан вважає, що під знаком питання залишається узгодження зростання мінімальної зарплати і бюджетних параметрів з місією МВФ, яка прибула до Києва минулого тижня для проведення третього перегляду програми розширеного фінансування з Україною у розмірі $17,5 млрд.

Нагадаємо, Проект держбюджету - 2017 було повторно подано урядом на розгляд ВР у другому читанні.

Параметри держбюджету були переглянуті з урахуванням пропозицій депутатів за підсумками першого читання, а також рішення Кабміну збільшити удвічі мінімальну зарплату із спочатку запланованих 1600 грн/місяць до 3200 грн/місяць. Цільовий показник дефіциту бюджету залишився на рівні 3,0% ВВП (78 млрд грн), що відповідає програмі співпраці з МВФ (порівняно з плановим показником 3,7% ВВП або 84 млрд грн цього року). Офіційний макроекономічний прогноз припускає зростання ВВП у 2017 році на 3,0% р/р, індекс споживчих цін на рівні 8,1% р/р і середній валютний курс - 27,2 грн/$.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-