У Нацбанку кажуть, що ціни стали менш чутливими до долара

У Нацбанку кажуть, що ціни стали менш чутливими до долара

Укрінформ
Національний банк України оприлюднив жовтневий "Інфляційний звіт", в якому прогнозується відновлення в Україні зростання ВВП в річному вимірі на початку 2017 року.

Це випливає з повідомлення Національного банку України за підсумками презентації звіту для зовнішніх експертів.

Оцінюючи потенційний рівень ВВП та циклічні позиції економіки України, в НБУ зазначили, що на початку 2016 року потенційний ВВП значно сповільнив падіння в річному вимірі внаслідок затухання ефекту вилучення тимчасово окупованих територій зі статистичної звітності.

"Відновлення його зростання в річному вимірі очікується вже на початку 2017 року", - зазначається в звіті.

Крім того, у НБУ відзначили зменшення чутливості загального рівня споживчих цін в Україні до змін курсу.

"Реакція споживчих цін в Україні на коливання обмінного курсу зростає в періоди незначних та надмірних девальваційних процесів. Водночас, у періоди помірної девальвації та в умовах макроекономічної стабілізації частина курсових коливань абсорбується шляхом зниження націнки. Відповідно, чутливість загального рівня споживчих цін до змін курсу зменшується", - йдеться в звіті.

У звіті також зазначається, що ключова процентна ставка в країні наразі відповідає значенням країн, ринки яких розвиваються.

"До 2015 року, поки облікова ставка НБУ грала символічну роль в грошово-кредитній політиці НБУ, зв’язок між процентними ставками НБУ та реальними ставками кредитного ринку був слабким. З 2015 року завдяки посиленню ролі облікової ставки та зміни операційного дизайну монетарної політики цей зв’язок посилився, і зараз рівень чутливості ринкових процентних ставок до змін ключової процентної ставки загалом відповідає значенням країн, ринки яких розвиваються", - зазначають в НБУ.

Крім того, аналізуючи показники зовнішньої торгівлі України товарами, в НБУ зазначають, що з 2013 року спостерігаються поступові зміни структури експорту та імпорту товарів України в розрізі широких економічних категорій.

"В структурі експорту, в якій переважають товари проміжного споживання (сировинні товари), після 2013 року зростає частка товарів кінцевого споживання (наприклад, харчових продуктів). У структурі імпорту, де також переважають товари проміжного споживання, останніми роками стійкими темпами зростає частка капітального обладнання та промислових оброблених товарів для виробництва та знижується енергетичний імпорт", - йдеться у звіті.

Водночас, зазначають в НБУ, серед питань, що найбільш жваво обговорювалися експертами після презентації "Інфляційного звіту", стали вплив анонсованого урядом підвищення мінімальної заробітної плати у 2017 році на макроекономічні прогнози, а також ефекти фіскальної політики на виконання інфляційних цілей до кінця поточного року. Деталей цієї дискусії в НБУ не розголосили.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-