НБУ зберіг прогноз цьогорічної інфляції на рівні 12%

НБУ зберіг прогноз цьогорічної інфляції на рівні 12%

Укрінформ
Національний банк України зберігає прогноз споживчої інфляції на рівні 12% на кінець 2016 року.

Про це йдеться в "Інфляційному звіті" за жовтень 2016 року, повідомляє регулятор.

"Національний банк України зберігає прогноз споживчої інфляції на рівні 12% на кінець 2016 року, 8% на кінець 2017 року та 6% на кінець 2018 року. Такі прогнози інфляції відповідають цілям монетарної політики Національного банку. Хоча у вересні інфляція вже шостий місяць поспіль перебувала на однаковому рівні, до кінця поточного року вона прискориться до рівня 12%. Це відбудеться переважно внаслідок підвищення адміністративно-регульованих цін і тарифів", - йдеться у повідомленні.

У Нацбанку зазначають, що у 2017-2018 роках подальше уповільнення споживчої інфляції визначатимуть три чинники. По-перше, нижча адміністративно-регульована інфляція завдяки менш суттєвому підвищенню тарифів на комунальні послуги.

По-друге, відносно низькою залишатиметься базова інфляція, яка відображає фундаментальні тенденції. Зокрема, буде уповільнюватися імпортована інфляція в умовах низької волатильності обмінного курсу, а також поліпшуватимуться інфляційні очікування.

По-третє, високий врожай стримуватиме зростання цін на сирі продукти харчування. Однак дія факторів пропозиції (переорієнтація товарних потоків з інших країн через торговельні заборони РФ, а також труднощі з експортом окремих українських продовольчих товарів до країн Близького Сходу), які мали суттєвий вплив на ціни у 2016 році, вже вичерпується. Це разом зі зростанням цін на світових ринках продовольства зумовить певне прискорення інфляції сирих продуктів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-