Україна купує газ по 4942 гривень, а населенню продає по 6879

Україна купує газ по 4942 гривень, а населенню продає по 6879

Укрінформ
Оптова ціна на імпортований природний газ для України становить 4942 грн за тисячу кубометрів, населенню ж його продають за 6879 грн за тисячу кубометрів.

Це випливає з інформаційних матеріалів Кабінету Міністрів та НАК "Нафтогаз України", які були роздані на бізнес-форумі "Енергоефективність та відновлювальна енергетика", повідомляє кореспондент Укрінформу.

Згідно з ними, оптова ціна на газ для України становить 4942 грн за 1000 кубометрів. Вона утворюється з урахуванням прогнозної ціни на німецькому газовому торговому майданчику (хаб NCG), вартості транспортування від NCG до західного кордону України через Німеччину, Чехію, Словаччину.

За такою ціною - 4942 грн за 1000 кубометрів - НАК "Нафтогаз України" постачає паливо облгазам.

У результаті транспортування палива до споживачів до цієї ціни додаються видатки на доставку внутрішніми трубопроводами, витрати на обслуговування лічильників та формування платіжок, а також - ПДВ. Як результат - граничний рівень роздрібних цін на природний газ становить 6879 грн за 1000 кубометрів.

Водночас аналогічні розрахунки для газу вітчизняного видобутку у презентацію не включено.

Натомість зазначається, що на сьогодні ціна, за якою "Укргазвидобування" продає паливо "Нафтогазу України", вирівняна до ринкової. При цьому 50% доходу компанії спрямовується до бюджету як рентні платежі. Ці гроші йдуть на виплату пенсій, житлових субсидій, а ще чверть - на розробку нових родовищ і закупівлю нових технологій. Саме за рахунок нарощування внутрішнього видобутку Україна планує відмовитися від постачання населенню імпортованого газу вже до 2020 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-