Стратегічна група радників: підвищувати мінімалку треба за певних умов

Стратегічна група радників: підвищувати мінімалку треба за певних умов

Укрінформ
Підвищуючи мінімальні зарплати до певного рівня уряд може досягти позитивного ефекту в детінізації зарплат, якщо дотримуватиметься певних умов.

Про це заявив заступник голови у Стратегічній групі радників реформ в Україні Павло Кухта.

"Мінімальна зарплата - дуже грубий інструмент і, як правило, її використання має негативні наслідки. Але в Україні є ряд специфічних умов - високий рівень тінізації зарплат і сильний розрив між мінімальною і середньоофіційною зарплатами через високу інфляцію (з 2014 МЗП зросла на 20%, а інфляція становить близько 100%). Відповідно, є підстави вважати, що, до певного рівня, підвищуючи МЗП ми зачіпатимемо, в основному, тіньові зарплати в конвертах, а не реальні низькооплачувані робочі місця. В такому разі ми отримаємо: а) певне зрівнювання умов між тіньовиками і легальним бізнесом і б) детінізацію зарплат", - сказав він.

Кухта наголосив, що ця мета може бути досягнута лише за умови ряду структурних змін.

"Усе це за умови ряду структурних змін, позитивних самих по собі: від МЗП має бути відв'язана сітка зарплат у держсекторі, відповідність МЗП повинна перевірятися не для базового окладу (як зараз), а для всієї отримуваної працівником суми, треба переглянути співвідношення до МЗП різноманітних штрафів, норм тощо. При такому підході даний захід цілком може мати сенс - ключовим стає правильний вибір розміру нової МЗП таким чином, щоб мінімально зачепити реальну зайнятість", - зауважив експерт.

Також Кухта радить винести цю ініціативу на обговорення експертній спільноті.

"На мою думку, розрахунок, виходячи з якого була виведена цифра 3200, треба буде публічно представити експертній спільноті, щоб вона мала можливість незалежно від бюрократії перевірити правильність обраного параметру", - вважає заступник голови в Стратегічній групі радників реформ.

Як повідомлялось, Прем'єр-міністр Володимир Гройсман обіцяє мінімальну заробітну плату в 2017 році в сумі 3 тисячі 200 гривень.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-