Нафта дешевшає на заявах Іраку про небажання скорочувати видобуток

Нафта дешевшає на заявах Іраку про небажання скорочувати видобуток

Укрінформ
Ціна на нафту дешевшає в понеділок на тлі коментарів глави іракської державної компанії State Oil Marketing Organization (SOMO) Фалаха аль-Амрі і міністра нафти Іраку Джабара аль-Лаібі про небажання країни скорочувати видобуток нафти.

Про це свідчать дані біржових торгів на сайті Investing.com.

Вартість грудневих ф'ючерсів на північноморську нафтову суміш марки Brent знизилася на 0,46% - до 51,54 долара за барель. Ціна грудневих ф'ючерсів на нафту марки WTI опустилася на 0,59% - до 50,55 долара за барель.

Аль-Амрі заявив у неділю, що Ірак не має наміру знижувати досягнутий рівень видобутку нафти, який становить зараз 4,7 мільйона барелів на день. Він зазначив, що обсяг видобутку нафти в країні є питанням її суверенітету.

Крім того, міністр нафти Іраку Джабар аль-Лаібі закликав дозволити Іраку не брати участі в угоді про замороження рівня видобутку нафти у зв'язку з боротьбою країни проти угруповання "Ісламська держава" (ІД, заборонена в РФ). За його словами, Ірак повинен отримати такі ж привілеї, як Лівія і Нігерія. При цьому він наголосив, що країна не хоче створювати напругу і запропонує свою позицію в ОПЕК "в позитивній атмосфері".

"Коментарі представників Іраку, зроблені на вихідних, про те, що країна може не приєднатися до угоди країн ОПЕК про замороження видобутку (нафти - ред.), можуть чинити тиск на ціни нафти на сьогоднішніх торгах", - наводить агентство Рейтер слова неназваного аналітика банку ANZ.

ОПЕК на неформальній зустрічі в Алжирі 28 вересня погодила обмеження видобутку в діапазоні 32,5-33 мільйона барелів нафти на добу, проте за конкретними лімітами для кожної з країн організації поки домовленостей немає. Остаточне рішення має бути прийняте на офіційній зустрічі ОПЕК, яка відбудеться 30 листопада у Відні. Організація розраховує на приєднання до заходів щодо стабілізації ринку ряду інших нафтовидобувних країн, перш за все Росії.

Станом на 09:30 за київським часом ціну на нафту марки Brent встановлено на рівні 51,66 долара за барель. На відкритті Brent торгувалася по 51,85 долара за барель, що на 7 центів вище за рівень закриття торгів ($ 51,78).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-