У Мін’юсті розповіли, як врятували енергетичну компанію від рейдерів

У Мін’юсті розповіли, як врятували енергетичну компанію від рейдерів

Укрінформ
Завдяки міжнародним партнерам та Міністерству юстиції України вдалося призупинити спробу рейдерського захоплення ПАТ "Південтеплоенергомонтаж" (ПТЕМ), яка здійснювалася з використанням прогалин та недосконалості українського законодавства у сфері захисту прав власності.

Про це заявив голова правління АТ "ПТЕМ" Андрій Стальний на прес-конференції в Укрінформі.

“У вересні цього року ми відсвяткували 90-ліття нашої компанії. Наша компанія вперше за свою історію зіткнулася з такою ситуацією, коли з правової точки зору безпрецедентним нігілізмом було здійснено спробу захоплення. Були заарештовані рахунки компанії невідомими нам особами і була здійснена спроба списання коштів, які ми отримали від наших американських партнерів у рамках реалізації проекту з будівництва сховища відпрацьованого ядерного палива Чорнобильської атомної електростанції. Також була здійснена спроба крадіжки об’єктів нерухомості, які належать компанії, у тому числі офісу компанії. Але з допомогою наших партнерів нам вдалося зупинити процес розкрадання майна та фінансових засобів компанії”, - сказав Стальний.

Утім, за його словами, рейдерська атака поки остаточно не зупинена. Саме тому компанія звернулася до американських партнерів, посольства США в Україні та в компанію “Енергоатом”, для якої здійснює один із стратегічних проектів, який пов’язаний з поводженням з відпрацьованим паливом. Це паливо має замінити поставки російського ядерного палива для атомних електростанцій України. “Якщо цей проект буде зупинено, то питання поводження з відпрацьованим ядерним паливом американської компанії зависнуть у повітрі, і як наслідок - може бути зірвано контракт “Енергоатому” на поставку американського палива”, - зауважив Стальний.

Так, реагуючи на звернення, посол США підписала листа на ім’я прем’єр-міністра України з описанням ситуації, що склалася, та проханням застосувати заходи проти рейдерського захоплення компанії.

“Нами також були подані скарги в Міністерство юстиції щодо незаконних дій державних реєстраторів та судових виконавців, які на основі дуже сумнівних рішень судів здійснюють дії, пов’язані з відбиранням майна та грошей компанії. Хочу подякувати Міністерству юстиції за те, що було прийнято оперативне рішення, і дії реєстратора по заміні голови правління компанії були анульовані”, - констатував Стальний.

У свою чергу, заступник міністра юстиції України Павло Мороз поінформував, що Комісія з розгляду скарг на дії державних реєстраторів уже неодноразово рятувала майно і бізнес, які належать не тільки іноземним інвесторам, а також українським громадянам.

“Я дуже вдячний за те, що нарешті нас почали запрошувати на ці заходи, це означає, що зараз рейдерські захоплення уже не обходяться в тиші, представники бізнесу зрозуміли, що лише популяризація та відкритий доступ до цієї інформації є головним інструментом у боротьбі з рейдерством”, - наголосив заступник міністра.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-