Борг Януковича: Данилюк відреагував на заяву глави Мінфіну РФ

Борг Януковича: Данилюк відреагував на заяву глави Мінфіну РФ

Заява
Укрінформ
Міністерство фінансів України оприлюднило заяву глави відомства Олександра Данилюка щодо висловлювань міністра фінансів Російської Федерації Антона Сілуанова з приводу так званого "боргу Януковича".

Текст заяви розміщено на Урядовому порталі.

"Росія у черговий раз робить різні твердження за різних обставин для досягнення власних цілей. Вчора міністр фінансів РФ Антон Сілуанов знову підтвердив чітку позицію Росії стосовно того, що остання розцінює заявлені "російські єврооблігації" як суверенний двосторонній борг", - зазначив Данилюк.

Міністр підкреслив, що твердження Сілуанова прямо суперечить тому, про що заявляє представник РФ у судовому процесі в Англії.

"Це прямо суперечить тому, про що заявляє її довірена особа за її вказівкою та в її інтересах у судовому процесі в Англії. У будь-якому разі Україна чітко висловила свою позицію щодо заявленого російського боргу у зазначеному судовому процесі. Водночас Україна дотримується свого зобов'язання щодо добросовісності, взятого перед МВФ з цього питання", - наголосив Данилюк.

Нагадаємо, глава Мінфіну РФ Антон Сілуанов 18 жовтня заявив, що Росія готова вести переговори з Україною щодо боргу на $3 млрд, тільки якщо він буде визнаний суверенним (державним), а не комерційним.

"Поки немає рішення, поки йде обговорення. Ми будемо розмовляти тільки після того, як зрозуміємо, що є підстави для переговорів, а саме - борг визнається суверенним і умови для реструктуризації кращі, ніж комерційні. (Без цього) сенсу немає", - заявив Сілуанов.

Як відомо, у грудні 2013 року Віктор Янукович домовився з президентом РФ Володимиром Путіним, що Росія надасть Україні кредит на $15 млрд через розміщення українських цінних паперів. Невдовзі перша частина цих облігацій на суму $3 млрд була розміщена на Ірландській фондовій біржі, які й викупила Росія.

Упродовж осені 2015 року Україна узгодила реструктуризацію своїх зобов’язань, включно зі списанням частини їх, із більшістю зі своїх приватних кредиторів – крім Росії.

Росія позивається до України про повернення цих коштів у Високому суді Англії, бо українські облігації, які вона викупила, були випущені за англійським правом. Україна виступила з запереченням проти цього позову.

Міністр фінансів України Олександр Данилюк заявив, що не бачить, чому Україна має повертати Росії кошти на суму у $3 млрд за кредитом, що був отриманий владою попереднього президента. Україна вважає цей борг комерційним і не визнає його державного характеру.

Високий суд Лондона призначив дату розгляду позову РФ до України за так званим "боргом Януковича" на 17-20 січня 2017 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-