НБУ буде розраховувати курс гривні по-новому

НБУ буде розраховувати курс гривні по-новому

Укрінформ
Національний банк України змінює підходи до встановлення офіційного курсу гривні до іноземних валют.

Про це інформує прес-служба НБУ.

"По-перше, Національний банк удосконалює методологію розрахунку офіційного курсу гривні до долара США, на основі якого обраховується офіційний курс гривні і до інших іноземних валют. Досі офіційний курс розраховувався як середньозважений курс продавців і покупців, що склався за даними Системи підтвердження угод на міжбанківському валютному ринку України. Тобто він відображав курс за угодами між банками, банками та їх клієнтами, банками та НБУ, НБУ та його клієнтами. В подальшому розрахунок включатиме тільки угоди між банками, а також банками та НБУ", - йдеться в повідомленні.

Як стверджує директор департаменту відкритих ринків Національного банку Сергій Пономаренко, "такий крок відповідає практиці розвинутих країн, де референтні курси - аналоги нашого офіційного курсу - розраховуються на підставі міжбанківських котирувань, оскільки вони більш об'єктивно відображають вартість національної валюти по відношенню до іноземних валют". При цьому, запевняє він, зміна розрахунку не матиме суттєвого впливу на значення офіційного курсу гривні.

"По-друге, Національний банк оновлює переліки валют для щоденного та щомісячного встановлення офіційного курсу гривні до іноземних валют", - додали в НБУ.

Наразі регулятор щоденно встановлює офіційний курс гривні до:

- 25 іноземних валют, до переліку яких входять до І групи Класифікатора іноземних валют та переліку основних торговельних партнерів,

- чотирьох банківських металів.

Один раз на місяць НБУ встановлюється офіційний курс гривні ще до 30 іноземних валют.

Регулятор вважає за необхідне переглянути цей перелік з огляду на зміну структури зовнішньої торгівлі України останніми роками та коригування Класифікатора іноземних валют та банківських металів у квітні цього року.

В подальшому НБУ буде щоденно встановлювати офіційний курс гривні до:

- валют 30 країн найбільших торговельних партнерів України за результатами І півріччя 2016 року (у тому числі 20 валют, які входять до I групи Класифікатора),

-  інших чотирьох валют з I групи Класифікатора, які не є валютами ключових торговельних партнерів,

-  чотирьох банківських металів.

Крім цього, один раз на місяць НБУ встановлюватиме офіційний курс гривні ще до 22 валют, у тому числі до 7 валют решти країн СНД та до 15 валют країн – основних торгівельних партнерів України, які не увійшли до ТОП-30 торговельних партнерів України за результатами І півріччя 2016 р.

Окреслені зміни передбачені постановою Правління НБУ від 13 жовтня 2016 року "Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України". Цей документ набуває чинності з 1 листопада 2016 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-