Як курка свиню обігнала

Як курка свиню обігнала

Аналітика
Укрінформ
Спровокований експортерами дефіцит курятини на внутрішньому ринку призвів до того, що по цінах бройлер обігнав українську свиню

Курка - не птиця, бо не літає. “Брехня”, - ніби кажуть ціни на курятину, злітаючи догори. Вартість популярного в Україні мясного напівфабрикату -  курячого філе уже перевершила вартість деяких («шашличних», зокрема) сортів свинини і впритул підібралася до відбірної свинини «на битки». З дешевим м’ясом можна розпрощатися?

“Даєш свинину, замість курятини!”  - таким лозунгом зустріли українські господині нові цінові кульбіти на ринку мяса. За останній місяць в Україні стрімко підвищилася роздрібна ціна на один із найпопулярніших видів мясних полуфабрикатів - куряче філе. З 55-60 грн/кг - до 72-80 грн/кг. І хоча формально, куряче мясо залишається найдешевшим у традиційному м’ясному тріумвіраті на столі українців (яловичина-свинина-курятина), свинячий ескалоп вже програє цінову конкуренцію у філе бройлера. (Репортери Укрінформу зафіксували даний факт як мінімум в трьох найпопулярніших торгових мережах Києва – Авт.) І саме ця обставина змушує ощадливих господинь віддавати перевагу більш доступній тепер свинині, що коштує сьогодні в межах 65-75 грн.

Ще в січні цього року, як то кажуть,  нічого не віщувало. Більш того, директор Української ассоціації постачальників торгових мереж Олексій Дорошенко запевняв у ціновій стабільності на ринку курятини, оскільки той на 100% заповнюється продукцією власного виробництва. І ось на тобі – такий удар по цінах!

Африканці з’їли нашу курку!

Злі язики подейкують, що ціновий стрибок стався не стільки через традиційні «собівартісні» фактори (енергоносії та іже з ними) та недавню відміну державного цінового регулювання, скільки через надмірну експортну активність українських виробників курятини. Данні ДФС свідчать, що експорт м’яса птиці і субпродуктів з України в січні-липні поточного року зріс на 45% . В грошовому еквіваленті – це $157 млн. (за аналогічний період 2015 року — $125 млн.). Аналітики Асоціації «Союз птахівників України» прогнозують, що в поточному році виробники відправлять за кордон рекордні 220 тисяч тон курятини. Переважно в країни Близького Сходу, Африки, Азії та ОАЄ. Притому, що на внутрішньому ринку щорічно споживається біля 350-380 тис. тон курячого мяса.

Себто, вибачте, шановні – у нас раптово стався дефіцит.

Звичайно, продавати за кордон вигідніше. Різниця у вартості між курятиною, що іде на експорт, і продукцією всередині країни становить близько 10%. Звісно, це стимулює гравців ринку розвивати експорт.

В попередні ж роки на ринку м’яса панували зовсім інші настрої. Приваблива ціна курятини та низька купівельна спроможність українців сприяла переорієнтації попиту саме на курятину - її споживання в 2015 році досягло близько 50% потреб населення у м’ясних продуктах, тоді як в 2014-му цей показник тримався на рівні 40%. В деякій мірі це давало птахівникам можливість маневрувати ціною, оскільки вважалось, що наздогнати за вартістю свинину чи яловичину все одно не вдасться. Виявляється – це справа не така вже й складна.

Передумови для подальшого зростання попиту на куряче м’ясо є, однак значне його подорожчання може цей ріст зупинити – і улюблені багатьма курячі  відбивні можуть виявитися не такими вже й дешевими. Багато залежатиме від того, чи будуть в українських виробників експортні контракти в наступному році та який обсяг продукції вони зможуть продати на зовнішніх ринках.

Якщо так і далі піде, то бізнес по вирощуванню бройлерів стане інвестиційно значно привабливішим. Особливо в масштабах середнього та малого бізнесу, який на відміну від крупних виробників, орієнтується переважно на внутрішній ринок. Цікаво, що середня собівартість виробництва 1 кг свинини в живій вазі в минулому складала біля 20 грн/кг. А вирощування птиці на м'ясо - десь близько 12 грн/кг. От і вам і переваги на фоні зростаючих цін на куряче м’ясо.

Свиня, не дорожчай!

Що стосується свинини, то на відміну від ринку курятини, сьогодні Україна не задовольняє повністю свої потреби в цьому продукті. В результаті минулорічної епідемії африканської чуми (АЧС), зафіксованої в п’яти областях України, поголів’я свиней знизилося. Це дещо підкосило вітчизняне виробництво і за дев'ять місяців 2016-го року, за даними Державної фіскальної служби (ДФС), імпорт свинини перевищив експорт на $1,1 млн.

Олександра Бондарська, аналітик Асоціації «Свинарі України» пояснює: «Осінь — традиційно непростий час для виробників свинини через сезонне зниження попиту на цей продукт. Споживачі переорієнтовуються на альтернативні джерела білку (гриби, риба, птиця тощо), реструктуризують сімейний бюджет з урахуванням зростаючих витрат на комунальні послуги. Тому закупівельні ціни на живець свиней у цей період відчувають тиск і відновлять висхідний рух під кінець сезону».

 Враховуючи динаміку зовнішньої торгівлі, вплив надходжень імпортної сировини та вивезення свинини за кордон суттєвого впливу на ціни не має, каже експерт. Щодо роздрібних мереж, то ціни на м’ясо у рітейлі керуються виключно балансом попиту та пропозиці. На найближчий місяць «показань» щодо здороження продукції начебто поки немає. Змін варто очікувати з приходом зимових свят, тоді свинина в магазинах може піднятися в ціні. Проте, це вже звичні справи для ринку.

Оксана Поліщук. Київ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-