Нафтогаз vs Газпром: у Стокгольмі завершилися усні слухання

Нафтогаз vs Газпром: у Стокгольмі завершилися усні слухання

Укрінформ
У Стокгольмі завершилися усні слухання в об’єднаній справі за взаємними позовами НАК "Нафтогаз України" та російського ПАТ "Газпром" щодо контракту на постачання газу до України. Слухання тривали з 25 вересня 2016 року по 11 жовтня 2016 року.

Про це повідомляє у понеділок прес-служба Нафтогазу.

"Під час усних слухань сторони здійснили доповіді щодо своїх правових позицій, перехресний допит свідків та експертів обох сторін. Очікується, що у листопаді сторони надішлють трибуналу резюме за підсумками усних слухань (post-hearing brief)", - йдеться у повідомленні.

У Нафтогазі зазначили, що остаточне рішення Арбітражного інституту Торгової палати Стокгольму за контрактом на постачання газу очікується до 31 березня 2017 року.

Усні слухання за транзитним контрактом розпочнуться у Стокгольмі наприкінці листопада цього року.

Як повідомляв Укрінформ, Україна веде судові спори проти російського Газпрому в Стокгольмському арбітражі за двома контрактами. Перший - це контракт купівлі-продажу російського газу, другий - це транзитний контракт. Загалом Нафтогаз вимагає від Газпрому понад 22 млрд доларів компенсації у спорах за цими двома контрактами. Зокрема, йдеться про компенсацію за зайво сплачені суми за купівлю природного газу в розмірі понад 14 млрд дол. (спір за контрактом купівлі/продажу), а також компенсацію 8,2 млрд дол. за недоотримані доходи від транзиту (за транзитним контрактом).

Водночас, згідно з поданим Газпромом у червні 2015 року зустрічним позовом, російська компанія вимагає 31,8 млрд дол. за газ, поставки якого Газпром не здійснив, за яким Нафтогазу була нарахована плата за принципом "бери або плати", а також вимагає повернення заборгованості за 2013-2014 роки, яку НАК не визнає.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-