Що ще, окрім акцій, золота та будинків?

Що ще, окрім акцій, золота та будинків?

Укрінформ
Нотатки з бізнес-тренінгу «Forum One Ukraine 2016», де світові знаменитості навчали, як стати багатим

Протягом восьми годин у Палаці Україна титуловані фінансові персони давали поради власникам фінансових струмків і потоків. І хоча поради іноді суперечили одна одній, думки тренерів по грошах здалися нам цікавими.

У Києві на вихідних відбувся бізнес-форум «Forum One Ukraine 2016», на якому виступили найбільш високооплачувані тренери світу, серед яких автор бестселера «Багатий тато, бідний тато» Роберт Кійосакі. Вартість квитків на івент починалася від 2340 гривень, за найдорожчі квитки, до яких була включена вечеря з могутніми вчителями фінансової успішності, Інтернет-агентства просили більше 50 тисяч гривень. Не знаємо, якю була реальна ціна, але перші платинові ряди учасників, бажаючих повечеряти з фінансовими гуру, були розкуплені.

В Україні виявилася достататня кількість охочих повчитися вкладати гроші. Але часом складалося враження, що половину залу зайняли студенти, щоб заповнити прогалини нерозкуплених місць.

Одним з перших не сцену вийшов Марк де Турк. Він консультував болгарський уряд, членів Європарламенту, проводить тренінги в Європі, Америці, Південній Африці, Китаї.

«10 років тому ніхто не знав, що таке Україна, а сьогодні про Україну знає 80 відсотків населення. Використовуйте інтерес до країни для свого бренду. Використовуйте зростаючу активність ваших громадян. Не дайте вампіричним емоціям, таким, як страх, горе опановувати вами. Ставте фільтри та оцінюйте факти. Не плутайте факти з точкою зору і сприйняттям. Тільки сильна зацікавленість породжує здатність бачити факти, здавалося, найскладнішої ситуації. Мисліть можливостями».

Наступним виступав Бодо Шефер, оратор, письменник, чия книга «Шлях до фінансової свободи» розійшлася десятимільйонним тиражем.

Вдаючись до історії космосу, життя спортсменів, артистів, Бодо Шефер вчив позиціонуванню та маркетингу: «Без позиціювання ми всі, як книга без заголовка. Будь різним, будь видатним, вибирай нішу, задовільняй базові потреби, вістрям заходь на ринок, використовуй інформацію про себе. В України проблеми? Там, де проблеми, там вищими є шанси на успіх. Мій друг, у якого паралізовано 90% тіла, став великим бізнесменом. Проблеми - час нових можливостей, ви повинні злітати через дах. Маленький крок для людини - великий крок для людства. Заробляйте більше, більше інвестуйте».

Шеферу відчайдушно аплодували. Люди люблять, коли ось таким очевидним, загалом, для бізнесу стратегіям, вчили пасіонарії, знаменитості та артисти. Не буду брехати, але думаю, що неважко знайти онлайн-курси, та й книги самого Шефера продавалися тут же, біля палацу Україна. Але великі фінансисти показували, що вони здатні продати своє мистецтво розповідати особисто навіть дуже ощадливим людям.

Я не зуміла розпитати, куди саме інвестувати. Проте з'явився наступний фінансист.

Роберт Кійосакі відомий кожній людині, яка багато читає. Його книга «Багатий тато, бідний тато», перекладена у 57 країнах, давно продається в Україні. Її можна вважати і основою фінансової грамотності, і посібником з пробудження підприємницької жилки. Кійосакі опублікував цілу серію схожих книг, але всі вони повторюють це головне першоджерело про «Багатого бідного тата». Сам Роберт Кійосакі (його зустріли бурхливими оплесками) запитав: хто читав його книгу (майже весь зал палацу «Україна» підняв руки). Він подякував залу за увагу до його роботи, повторив, що його рідний батько був бідним, працював у системі освіти, а багатий тато - батько його друга - не закінчив середньої школи і саме він став його наставником, вчителем з підприємництва. Потім він перейшов до політики і бізнесу:

- Я вчора був у Москві, ми говорили про Україну і я знаю, що у вас війна. Але, крім війни військової є ще війна грошова. Її ведуть політики проти бізнесу. Якщо весь соціум представити у вигляді квадрата, то у першій його частині знаходяться бідні та освічені люди - такі, як бідна людина Обама і найманий персонал. А у другій частині – такі, як мій друг Трамп і підприємці, заможні, які створюють робочі місця. У першій частині знаходяться бідні люди, вони ходять до школи, де їх навчають неправильним речам і не навчають фінансовій грамотності. Причому кількість бідних людей зростає, середній клас скорочується. Причина у тому, що у нас лідери такі, як Обама. Політики встановлюють правила. Я буду говорити про сторону, де знаходиться Трамп. Ця різниця між освіченими та багатими спостерігається по всьому світу. І я писав книгу, щоб навчити вас, чому мене вчив багатий батько. Тому що до світової фінансової кризи призвели ті добре освічені бідні люди, які нічого не знають про гроші, як Обама. Їх називають політиками та бюрократами. І боротьба між добре освіченими бідними і багатими буде тривати завжди. Боротьба між Обамою та Трампом на цих виборах, між Обамою та Ромні на минулих виборах - теж її прояв.

Надаючи грайливості лекції, Кійосакі почав говорити, що Трампу подобаються красиві дівчата зі Східної Європи і що у нього є з цим проблеми. Десь це трактується як порок, а десь - як ознака його чоловічих якостей. Кійосакі також повідомив, що Трамп і Ромні не платять податки, але роблять це легально, законно. Обама ж сплачує 30% податку на свої доходи, він нерозумний чоловік. Потім він зробив паузу у лекції та попросив обговорити все сказане про багатого та бідного тата у групах по дві-три людини. Під час лекції він робив це тричі, пояснюючи, що це допомагає зберігати енергетичний тонус.

- Я бачу, що у вас теж не сплачують податки, - сказав Кійосакі, й зал радісно заплескав, - ви повинні вміти легально йти від податків. Вам не потрібно обманювати, йдучи від податків. Я не хочу, щоб ви сіли за ґрати за це і стали там у камері чиєюсь подружкою (по залу прокотився смішок). Ви повинні робити те, що хоче уряд. Але про це йде мова у фінансовій освіті. Обама - бідна людина, він сплачує податки, а мій друг Трамп - багатий. Ну є ще Хілларі, вона брехуха. Багато хто з вас не люблять Путіна та Трампа. Але це неважливо. Важливо, чим ви будете займатися. Ви повинні вміти захистити свої активи. Якби я не мав хорошого бухгалтера, я б міг втратити все. Заведіть собі хорошу команду. Продавців, маркетологів. Все важливо. Продажі - це прибуток. Багато відчувають серйозні труднощі через те, що у вас немає гарної команди. Джобс, Дісней - всі мали команду. Я оточив себе розумними людьми. Людина номер один - моя дружина Кейт. Ми з нею обидва розуміємося на грошах. Якщо немає часу, не виходьте заміж за бідного чоловіка. Краще бути самотньою, ніж виходити заміж за дурну та бідну людину.

Бути підприємцем - це не тільки заробляти гроші. Ми хочемо зробити світ кращим. Світові валюти нестабільні. На економіку чекають стрибки.

Я погоджуюсь, що Хілларі переможе, але якщо вона буде надто активною, то я виведу гроші з країни. Поки не скажу куди. Раптом ви дружите з Хілларі. Як США прийшли до такої ситуації? У 1913 році була створена Федеральна Резервна система США. Так само у 1915 році був створений Департамент оподаткування. У 1944 році, в кінці Другої Світової війни, американський долар став резервною валютою світу. У 1972 році президент Ніксон видав указ про скасування золотого стандарту США, долар знецінився. У 1974 Ніксон уклав угоду з королем Саудівської Аравії, що вся нафта торгується за долари, фактично замінив золотий стандарт нафтовим. І це була помилка. Потім ви помічаєте зростання індексу Доу Джонса. З 1999 року було сформовано євро, і Хуссейн сказав, що ми будемо торгувати нафтою за євро і через якийсь час помер. Причина, чому ми ведемо війну, це захистити відносини між Саудівською Аравією, доларом і США. Долар є сильним, тому що якщо Японія захоче купити нафту, то вона повинна буде це зробити за долари США. У нас є проблеми, нафта падає у ціні. Це створює проблеми для Путіна. Російська економіка може працювати тоді, коли нафта коштує не менше 100 доларів. У минулому році нафта падала до 27 доларів за долар, коли Росія окупувала Крим. Повертаючись до Америки. У 2016-му Обама уклав угоду з Іраном. А Саудівська Аравія ненавидить Іран. А Ізраїль ненавидить, як Саудівську Аравію, так і Іран. Деяким подобається Обама. Але за останні кілька років Ізраїль не хоче вести справи з Обамою, Саудівська Аравія не хоче з ним вести справи, але, у той же час, Обама хоче дати гроші Ірану. У 2011 році Муамар Каддафі заявив, що технічну нафту Лівії буде торгувати і за долари, і за євро в динаміці. І його вбили. Пані та панове, це той світ, у якому ми живемо. Є війна за допомогою зброї, війна за допомогою грошей та війна проти грошей і середнього класу.

На сьогодні фондовий ринок США на 18 тисячах пунктів. При цьому зростає загроза тероризму. Є проблеми у Євросоюзу. Я передбачаю можливість краху. В 1929 році був великий біржовий крах. То була велика депресія, яка тривала в США 25 років. Якщо вони будуть зменшувати облікову ставку, крах не виключається, США друкує гроші, це найбільше друкування грошей. Рівень бідності у США високий та зростає через друкування грошей. Робочі місця йдуть з країни. Система соціального захисту збанкрутує, через низькі процентні ставки пенсію сформувати неможливо. В Україні через війну долар виріс до 25 гривень, це підняло ціну імпорту, завозити в Україну стало в рази дорожче. Але, з іншого боку, стало дешевше експортувати. Курс долара негативно позначився на імпорті, позитивно на експорті, але населення України платить більше і за товари, і за послуги.

Що відбувається в США? Америка піднімає облікову ставку, фондовий ринок падає. Все це почалося з 1913 року, коли була створена Федеральна Резервна система та податковий департамент. Тому я кажу, що в США йде війна проти грошей та людей. І якщо обмінний курс гривні проти долара буде падати, це погано позначиться на населенні України. Коли почала падати ціна нафти, то у Росії почалися проблеми, Росії потрібна була війна проти України. А США продовжували знижувати облікові ставки. Коли вони знижують облікові ставки, я стаю багатшим, бідні люди - біднішими, і виникає загроза тероризму. У тому числі і через те, що зростає кількість мігрантів, які їдуть на Захід. У тому числі і через те, що Англія виходить з ЄС. А ЄС може розвалитися. Дойче банк знаходиться на порозі банкрутства. Нам у школі необхідна освіта. Що ви можете зробити, щоб крах на вас не вплинув? Я заробляю на ньому. Але я хотів би пояснити, що нам потрібен перегляд стратегій. Перевага у тому, що ви в Україні, ви знаєте, що таке крах. В Америці не знають, що це таке. У США вони сподіваються, що Хілларі вбереже їх від цього. У моїй книзі про грошовий потік є графіки індексів. Тому готуйте план Б для вашого бізнесу.

Ось, загалом, і все. І чи не здалося вам, що весь цей монолог Кійосакі сильно скидається на агітацію за кандидата в американські президенти Трампа? Мені здалося. Але, швидше за все, його мова - це концентровано виражені погляди тієї великої групи власників транснаціонального бізнесу, які стоять за Трампом. Для яких світ поділяється на багатих і бідних, і другі тільки й існують для того, щоб заважати першим накопичувати багатство. І нам, бідним (а з точки зору таких, як Трамп, українці не просто бідні, а жебраки) досить корисно і повчально знати, що думає про нас і про свою соціальну відповідальність перед нами великий бізнес.

Слухаючи Кійосакі, я відзначила ще дві речі. Перша - здатність Кійосакі реагувати на реакцію залу. Зрозумівши, що риторика про «погану Хілларі» не подобається українцям, він після перерви на наступній частині додав «гендерної коректності», що, мовляв, у цілому, поважає жінок - і Меркель і Лаггард, і навіть мовляв, змирився з тим, що Хілларі стане президентом. І ще. Я зрозуміла, що Кійосакі правий. Багата людина - це дійсно ознака спритності та особливого мислення, а не великого розуму. Подивіться хоча б на Кійосакі: він здатний читати графіки та досліджувати індекси Джоу Джонса, але при цьому щиро вважає, що Росія почала війну з Україною виключно через зниження нафтових цін, до чого доклала руку Америка. Це, напевно, так славно - жити в Америці, користуватися плодами її демократії, і будучи повним геополітичним невігласом, обзивати невігласом чинного і майбутнього президента власної країни. І ще великий бізнес - годувальник суспільства, це правда. І бізнес усім нам друг і помічник, і йому потрібні податкові пільги. Але за ним потрібно наглядати, інакше він звільнить від податків і казино, і публічні будинки, і всім доведе, що він при цьому весь у білому. У мене склалося саме таке враження, коли я слухала, що його друг Трамп безумовно правий.

Бесіду Роберт Кійосакі вів зі своїм партнером Томом Уілрайтом, великим фахівцем з податкового законодавства. Той конкретизував, що Роберт мав на увазі, говорячи про податки:

- Вам не потрібно обманювати, щоб не сплачувати податки. Є програми. Зараз в Америці можна створювати страхові фонди, і тоді це надасть відстрочку. Маск Ілон, Спейс Х, засновник компанії Тесла, теж користується податковими пільгами. Уряд хоче, щоб він займався космічними технологіями, науковим розвитком і дослідженням, і для цього уряд забезпечує йому пільги в районі 50 млрд дол. Займаючись дослідженнями, Ілон Маск створює тисячі робочих місць. Такі дослідження та можливості є скрізь.

Зараз великі фінансисти говорять про можливість краху. ЗМІ тут запізнюються, ми слухаємо те, що говорять політики. У нас відмінна від офіційних джерел точка зору. Ми повинні думати, що робити, щоб нас не придавило уламками, якщо все обвалиться.

Постскриптум

Аналізуючи виступи різних спікерів форуму, я звернула увагу, що їхні поради іноді суперечать одна одній. Наприклад, один міг радити вкладати в Україні в золото, другий з графіком та цифрами радив попрощатися з міфами, що і нерухомість, і золото - це всього лиш 4% річних, і варто подумати про те, щоб вкладати у серйозні міжнародні пайові та інвестиційні фонди. Усі спікери запрошували на свої онлайн-семінари про гроші, наполягали на тому, що без фінансової грамотності людина йде в пітьмі, переконували, що ціна для України їхніх курсів мінімальна. І що цікаво, охочих записатися було чимало. Радує, що в Україні є гроші навіть на те, щоб навчитися їх правильно витрачати.

За матеріалами форуму Лана Самохвалова

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-