Насалик прокоментував заяву Укртрансгазу про відбір газу зі сховищ

Насалик прокоментував заяву Укртрансгазу про відбір газу зі сховищ

Укрінформ
Голова Міненерго Ігор Насалик підтвердив припинення закачування газу у підземні сховища України з 16 жовтня і початок його відбору та повідомив, що проблем із блакитним паливом в осінньо-зимовий період не буде.

Про це повідомив в ефірі «112 Україна».

«Хочу підтвердити інформацію «Укртрансгазу» про те, що пройшов відбір газу, тепер цей об’єм складає 3,5 млн кубів газу», - сказав Насалик.

За його словами, закачування газу буде продовжене з часом. «Це є зобов’язання, яке дала держава НАК «Нафтогазу» через постанову Кабінету Міністрів України», - додав урядовець.

Насалик нагадав, що раніше виступав за те, щоб закачування газу в сховища відбувалося у травні. «НАК «Нафтогаз України» сказав, що міністерство некомпетентне, а через два місяці почали закачку за ціною, вищою, ніж у травні, а зараз об’єми не дозволяють забезпечити ту кількість газу, яку передбачила держава», - зауважив він.

Водночас міністр наголосив, Україні варто шукати інші джерела закупівлі газу. Принаймні, є ще два додаткових джерела, які не використовує НАК «Нафтогаз України»: «Це колектор, який йде через Польщу, ми його так і недобудували. Є й інші потужності - через Угорщину постачати. Треба, щоб Нафтогаз до своїх обов’язків ставився більш відповідально, ніж він ставиться на сьогодні».

Водночас Насалик запевнив, що загрози в осінньо-зимовий період немає. "Якщо виникне така проблема, енергетика візьме удар на себе", - запевнив він.

Як повідомлялося, сьогодні вдень прес-секретар ПАТ "Укртрансгаз" Максим Білявський у Facebook інформував, що Україна у неділю припинила закачувати газ в підземні газові сховища (ПСГ) і почала його відбір. Добовий режим - 1,2 млн куб. м.

За його словами, всього було закачано 6,3 млрд куб. м газу, в ПСГ зберігається 14,7 млрд куб. м, заповненість — 48%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-