Гонтарева заперечила чутки про своє сприяння виведенню грошей

Гонтарева заперечила чутки про своє сприяння виведенню грошей "сім'ї"

Укрінформ
Голова Національного банку Валерія Гонтарева назвала нісенітницею свою причетність до виведення коштів з України попередньою владою.

Про це йдеться в її офіційній заяві, повідомляє прес-служба НБУ.

"Хочу зауважити, що Національний банк і я особисто неодноразово наголошували на тому, що ми цілком підтримуємо закон про спецконфіскацію чи будь-який інший законний спосіб повернення коштів до бюджету країни. Ця позиція є відкритою та загальновідомою, проте деякі політики намагаються маніпулювати фактами та звинувачувати Національний банк України в затягуванні цього процесу", - сказала Гонтарева.

За словами Гонтаревої, вона вирішила поставити крапки над "і", тому що останнім часом у засобах масової інформації з'явилися чергові інсинуації відносно ролі брокера та неї при купівлі восени 2013 року ОВДП для компаній-нерезидентів.

"Компанія ICU вже понад вісім років є лідером на ринку ОВДП як за брокерськими послугами, так і за послугами торгівлі державними цінними паперами. Про її лідируючі позиції говорять публічні рейтинги щодо торгівлі ОВДП та управління активами клієнтів. Тому, коли інвесторам чи банкам потрібно було професійне супроводження угод із борговими цінними паперами, вони, у більшості випадків, зверталися за послугами до компанії ICU", - зазначила Гонтарева.

Вона наголосила, що у жовтні 2013 року вийшла нова редакція Закону України "Про депозитарну систему України", яка зобов'язала учасників ринку оформлювати всі угоди купівлі-продажу ОВДП через ліцензовані компанії-брокери, та додала, що коли в "Ощадбанку" виникла необхідність залучення ліцензованого брокера для проведення угод вторинного ринку між нерезидентами та банком, вони звернулися до компанії ICU. До виходу нової редакції цього закону в "Ощадбанку" такої необхідності не було - він був обслуговуючим банком, зберігачем ОВДП та первинним дилером для нерезидентів і купував у 2012-2013 роках у Міністерства фінансів України ОВДП за замовленнями компаній-нерезидентів самостійно.

За її словами, "Ощадбанк" підтвердив надходження коштів та проведення фінансового моніторингу компаній-нерезидентів, тому у ICU не виникло жодних підозр щодо цих компаній, адже всі документи та витяги з рахунків у державному банку повністю відповідали вимогам чинного законодавства. Вже у середині 2014 року з'явилася інформація, що ці компанії-нерезиденти можуть належати "злочинній владі" і у червні 2014 року на рахунки цих компаній в "Ощадбанку" було накладено арешт. Наразі цінні папери та гроші на рахунках компаній-нерезидентів в "Ощадбанку" арештовані та очікують рішення Верховної Ради України щодо спецконфіскації. "Зараз деякі політики звинувачують мене у сприянні виведенню коштів "злочинною владою". Вважаю таке звинувачення нісенітницею, адже ці кошти не виводилися за кордон, а інвестувалися у внутрішній державний борг - це пряма позика державному бюджету, яку державі, у разі прийняття закону про спецконфіскацію, не потрібно буде повертати", - додала Гонтарева.

Вона зазначила, що її практична діяльність у компанії ICU головним чином була спрямована на управління активами. "Я не мала відношення безпосередньо до брокерської діяльності про що, до речі, добре відомо усім професійним учасникам ринку", - додала Гонтарева.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-